logo-print

Εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου στις δίκες του ν. 3869/2010 (ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων)

Το Δηµόσιο δεν εκπροσωπείται πλέον από μέλος του ΝΣΚ - Σε ποιες υποθέσεις εφαρμόζονται οι νέες διατάξεις

15/10/2018

16/10/2018

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής

Με εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 46 του ν. 4569/2018 σχετικά με την εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου στις δίκες του ν. 3869/2010 (ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων).

Με την εν λόγω διάταξη προστέθηκε νέα παράγραφος 6 στο άρθρο 20 του ν. 3086/2002 («Οργανισμός Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και κατάσταση των Λειτουργών και των Υπαλλήλων του»), μετά την αναρίθμηση της προϋφιστάμενης παραγράφου 6 του ανωτέρω άρθρου σε 7.

Με τις νέες διατάξεις μεταβάλλεται ο τρόπος εκπροσώπησης του Ελληνικού Δημοσίου, ως πιστωτή, στις δίκες του ν. 3869/2010 (Α 130 «Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις»), καθώς προβλέπεται πλέον η εκπροσώπηση αυτού κατά την εκδίκαση των σχετικών αιτήσεων σε πρώτο βαθμό και κατά τη διαδικασία του προδικαστικού συμβιβασμού ή της προσωρινής ρύθμισης των άρθρων 5, 5α, 6 και 7 του ν. 3869/2010 από τον «Προϊστάμενο της αρμόδιας νια την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών  του αιτούντα Υπηρεσίας της Φορολονικής Διοίκησης», ο οποίος παρίσταται ενώπιον του δικαστηρίου σε όλα τα στάδια της διαδικασίας (στον πρώτο βαθμό) με γραπτή δήλωσή του, που αποστέλλεται με το φάκελο των απόψεων της Υπηρεσίας στη Γραμματεία του δικαστηρίου.

Διαβάστε επίσης: Φορολογικό απόρρητο: Σε ισχύ οι νέες διατάξεις για τη διεύρυνση της πρόσβασης σε φορολογικά στοιχεία

Σύμφωνα με τη μεταβατική διάταξη του τελευταίου εδαφίου του κοινοποιούμενου άρθρου, οι νέες ρυθμίσεις «εφαρμόζονται σε υποθέσεις αιτήσεων που κατατίθενται μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι μετά την 11η Οκτωβρίου 2018και εφεξής, καθώς και σε αιτήσεις η εκδίκαση των οποίων έχει προσδιοριστεί μετά δίμηνο τουλάχιστον από την ημερομηνία αυτή. 

Δείτε το σχετικό άρθρο του Lawspot εδώ.

Αναλυτικά η εγκύκλιος εδώ.

 

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

send