logo-print

Αλλαγή βασικών στοιχείων αιτούντων διεθνή προστασία (Εγκύκλιος)

26/10/2018

30/10/2018

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Με εγκύκλιό της η Υπηρεσία Ασύλου παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με την αλλαγή βασικών στοιχείων αιτούντων διεθνή προστασία.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

Η τροποποίηση των στοιχείων ταυτότητας των αιτούντων διεθνή προστασία πραγματοποιείται δυνάμει των διατάξεων των παρ. 3, 4 και 5 του άρθρου 43 του ν. 4375/2016 (Α΄ 51) σε συνδυασμό με την παρ. 1 του άρθρου 43 του ν. 4375/2016 και της με αριθμ. πρωτ. οικ. 16058/14.8.2018 (Β΄ 3598) απόφασης του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου. Κατ’ εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αιτούντες διεθνή προστασία επιθυμούν να διορθώσουν ή να τροποποιήσουν τα στοιχεία ταυτότητάς τους με τα οποία έχουν καταγραφεί, οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα ακολουθούν την παρακάτω περιγραφόμενη διαδικασία:

1. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στην κατά τόπον αρμόδια αρχή παραλαβής αίτηση περί αλλαγής στοιχείων με συνημμένα τα προς απόδειξη των ισχυρισμών του τυχόν σχετικά έγγραφα αναφέροντας παράλληλα αν πρόκειται για διόρθωση εσφαλμένης καταχώρισης ή τροποποίηση στοιχείου ταυτότητας (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ιθαγένεια, χώρα γέννησης, ημερομηνία γέννησης).

2. Σε περίπτωση προσκόμισης εγγράφων ο υπάλληλος που παραλαμβάνει την αίτηση για την αλλαγή στοιχείων ελέγχει αφενός εάν τα αναγραφόμενα στοιχεία (π.χ. στο διαβατήριο) ανταποκρίνονται στις αλλαγές που αιτείται ο αιτών, αφετέρου εάν αναγράφονται στο έγγραφο και άλλα στοιχεία που έχουν καταγραφεί διαφορετικά από την Υπηρεσία (π.χ. ο αιτών ζητάει να αλλαχθεί μόνο η ημερομηνία γέννησης, αλλά όχι το όνομά του, το οποίο έχει αναγραφεί στο διαβατήριο διαφορετικά από την αίτηση διεθνούς προστασίας) και του επισημαίνει τυχόν διαφοροποιήσεις αίτησης και προσκομισθέντος εγγράφου.

Σε περίπτωση που ο αιτών προσκομίσει πρωτότυπο διαβατήριο, αυτό παραμένει και φυλάσσεται στην Υπηρεσία κατ’ εφαρμογή του άρθρου 42 παρ. 1 στ. β’ του Ν. 4375/2016 όπως ισχύει.

3. Η αίτηση αλλαγής στοιχείων εξετάζεται και εγκρίνεται/απορρίπτεται από τον Προϊστάμενο του ΠΓΑ/ΑΚΑ στο οποίο κατατέθηκε η αίτηση διεθνούς προστασίας.

4. Ο αρμόδιος Προϊστάμενος εγκρίνει την αίτηση για διόρθωση/τροποποίηση στοιχείων ταυτότητας και εκδίδει σχετική απόφαση εφόσον:

α’) ο αιτών προσκομίσει πρωτότυπο διαβατήριο ακόμη και μετά τη λήξη του, πρωτότυπο δελτίο ταυτότητας της χώρας καταγωγής του ή πρωτότυπη ληξιαρχική πράξη γέννησης εφόσον ο αιτών έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, καθώς και στις περιπτώσεις που ο αιτών προσκομίσει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή/και ληξιαρχικής πράξης γέννησης από την χώρα καταγωγής ή προηγούμενης συνήθους διαμονής για τους ανιθαγενείς υπό την προϋπόθεση ότι αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις του αλλοδαπού δημοσίου εγγράφου δηλαδή να είναι έγκυρα βάσει του δικαίου του τόπου έκδοσής τους, να φέρουν, εφόσον απαιτείται, τη σχετική «επισημείωση» (“apostille”) σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση της Χάγης της 5.10.1961 και να έχουν μεταφραστεί σύμφωνα με τον νόμο ή δικαστική απόφαση ελληνικών δικαστηρίων (πχ. αλλαγή ονόματος, φύλου κ.λ.π).

Όταν το στοιχείο ταυτότητας για το οποίο ζητείται η αλλαγή αφορά το όνομα του αιτούντα, η αλλαγή θα πραγματοποιείται και στο πατρώνυμο ή μητρώνυμο του τέκνου του αιτούντα αυτοδίκαια, ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν προσκομίζεται εξατομικευμένο έγγραφο για το τέκνο σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που προσκομίζεται εξατομικευμένο έγγραφο του τέκνου (π.χ. ληξιαρχική πράξη γέννησης) στο οποίο αναγράφονται διαφορετικά στοιχεία του γονέα.

Σημειώνεται ότι κατά κανόνα η Υπηρεσία προβαίνει σε αλλαγή στοιχείων κατόπιν σχετικής αίτησης του ενδιαφερόμενου. Σε περιπτώσεις όμως όπου προσκομίζεται πρωτότυπο διαβατήριο ή ταυτότητα και ο αιτών δηλώνει ότι δεν επιθυμεί ή αρνείται να υποβάλει αίτηση αλλαγής βασικών στοιχείων, τα βασικά του στοιχεία θα αλλάζουν σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο πρωτότυπο ατομικό έγγραφο.

β’) διαπιστωθεί ότι η συγκεκριμένη καταχώρηση οφείλεται σε λάθος της Υπηρεσίας, ακόμη και αν ο αιτών δεν προσκομίζει έγγραφα (π.χ. προφανώς εσφαλμένη επιλογή χώρας Νίγηρας αντί Νιγηρίας, θήλυ αντί για άρρεν κλπ.).

γ’) διαπιστωθεί ότι οι αλλαγές συνίστανται σε γραμματικές ή φθογγολογικές αλλαγές ή παραδρομές προφανώς οφειλόμενες στη μεταφορά άλλων αλφαβήτων στο λατινικό αλφάβητο (π.χ. από Mohammad σε Mohamed), ακόμη και αν ο αιτών δεν προσκομίζει έγγραφα.

δ’) διαπιστωθεί κατά τη συνέντευξη, ακόμη και χωρίς να προσκομίζονται έγγραφα, ότι η καταχώριση της υπηκοότητας και ενδεχομένως αντίστοιχα της χώρας/τόπου γέννησης του αιτούντος στην αίτηση διεθνούς προστασίας είναι εσφαλμένη. Σε περίπτωση που η επιθυμία περί αλλαγής στοιχείων προβληθεί κατά τη συνέντευξη, η σχετική δήλωση καταγράφεται στο πρακτικό συνέντευξης, ενώ ο χειριστής μετά το τέλος της συνέντευξης παραπέμπει τον αιτούντα στον αρμόδιο υπάλληλο για την πραγματοποίηση της σχετικής διαδικασίας (υποβολή αίτησης κλπ.). Κατ’ εξαίρεση και μόνον εφόσον καταστεί μη δυνατή η υποβολή της σχετικής αίτησης, η αλλαγή των παραπάνω στοιχείων μπορεί να γίνει και χωρίς σχετική αίτηση του αιτούντος, εφόσον η σχετική βούλησή του έχει εκφραστεί ρητά κατά τη συνέντευξη και έχει καταγραφεί στο πρακτικό.

Σε περίπτωση που κατά τη συνέντευξη κριθεί, ακόμη και χωρίς να προσκομίζονται έγγραφα, ότι η καταχώριση της υπηκοότητας και ενδεχομένως αντίστοιχα της χώρας/τόπου γέννησης του αιτούντος είναι εσφαλμένη, ο χειριστής ο οποίος εξετάζει την υπόθεση προβαίνει στη σχετική εκτίμηση και εισηγείται την αλλαγή στον αρμόδιο προϊστάμενο.

ε’) σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τη συνέντευξη, προβληθούν βάσιμοι και σοβαροί λόγοι για τους οποίους ο αιτών αρχικά δεν είχε δηλώσει τα πραγματικά του στοιχεία. Η αξιολόγηση των προβαλλόμενων λόγων γίνεται από τον χειριστή. Σε αυτή την περίπτωση συνεκτιμάται η προσκόμιση τυχόν σχετικών εγγράφων.

στ’) προκύψει κατά τη συνέντευξη ότι ο αιτών που έχει καταγραφεί ως ενήλικος είναι προφανώς ανήλικος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ημερομηνία γέννησης μπορεί κατ’ εξαίρεση να τροποποιηθεί με την ως άνω διαδικασία του στοιχείου δ’. Στις λοιπές περιπτώσεις κατά τις οποίες γεννάται αμφιβολία ως προς την ανηλικότητα/ενηλικότητα του αιτούντος, ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 45 παρ. 4 του Ν. 4375/2016 (παραπομπή σε διαδικασία διαπίστωσης ανηλικότητας).

Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν τίθεται ζήτημα ενηλικότητας/ανηλικότητας, η ημερομηνία γέννησης αιτούντων διεθνή προστασία δεν δύναται να τροποποιηθεί με τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου, αν η δηλωθείσα με την αίτηση αλλαγής στοιχείων ημερομηνία γέννησης δεν υπερβαίνει τα δύο έτη τουλάχιστον από την δηλωθείσα στην αίτηση διεθνούς προστασίας.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ.

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

send