logo-print

«Έξυπνους» ανιχνευτές ψεύδους δοκιμάζει στους συνοριακούς ελέγχους η ΕΕ

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα αξιολογεί τους ταξιδιώτες - Δοκιμαστικά το σύστημα σε Ελλάδα, Ουγγαρία και Λετονία

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στην τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται πως στρέφεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για να ενισχύσει τον έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων.

Όπως αναφέρουν έγκυρες ιστοσελίδες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει στην εγκατάσταση ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία iBorderCtrl, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της επεξεργασίας των στοιχείων για την είσοδο ταξιδιωτών, αλλά και να καθοριστεί πιο εύκολα αν ψεύδονται στις ερωτήσεις που τους υποβάλλονται.

Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες New Scientist και Mashable, το σύστημα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία διάρκειας έξι μηνών σε τέσσερα συνοριακά σημεία διέλευσης στην Ουγγαρία, την Ελλάδα και τη Λετονία.

Διαβάστε επίσης: «Έξυπνα σύνορα»: Εγκρίθηκε το κοινό ηλεκτρονικό σύστημα για ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν (vid)

Στο στάδιο της προ-εξέτασης, οι χρήστες θα μεταφορτώνουν (upload) το διαβατήριό τους, τη βίζα και την απόδειξη των χρημάτων που κατέχουν (proof of funds), και στη συνέχεια θα απαντήσουν σε ερωτήσεις που θα θέτει ένα ηλεκτρονικό σύστημα μέσω κάμερας.

Το σύστημα θα αναλύει τις μικροεκφράσεις του χρήστη προκειμένου να καθορίσει εάν ψεύδονται και οι χρήστες θα χαρακτηρίζονται ως χαμηλού ή υψηλού κινδύνου.

Οι ταξιδιώτες θα δεχθούν ερωτήματα όπως "Τι είναι στη βαλίτσα σου;" και "Αν ανοίξετε τη βαλίτσα και δείξετε μου τι είναι μέσα, θα επιβεβαιώσει ότι οι απαντήσεις σας ήταν αληθείς";

Όσοι περάσουν τον έλεγχο, θα λαμβάνουν έναν κωδικό QR που θα τους επιτρέψει να περάσουν. Εάν υπάρχουν πρόσθετες ανησυχίες, τα βιομετρικά τους δεδομένα θα διαβιβαστούν σε έναν υπάλληλο που θα αξιολογήσει την υπόθεση.

«Χρησιμοποιούμε ήδη υπάρχουσες και δοκιμασμένες τεχνολογίες - καθώς και νέες - για να ενδυναμώσουμε τους συνοριακούς ελέγχους και να αυξήσουμε την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητά τους», ανέφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Γιώργος Μπουλταδάκης, συντονιστής του project.

Το σύστημα του iBorderCtrl θα συλλέγει δεδομένα που θα προχωρήσουν πέρα ​​από τα βιομετρικά δεδομένα και σε βιολογικούς δείκτες εξαπάτησης.

Φυσικά, υπάρχει το ερώτημα πόσο ακριβές θα ήταν ένα τέτοιο σύστημα.

Το iBorderCtrl βρίσκεται ακόμα στα αρχικά του στάδια και ένα μέλος της ομάδας δήλωσε στο New Scientist ότι οι πρώιμες δοκιμές σημείωσαν ποσοστό επιτυχίας 76%, αλλά πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 85%.

Σύμφωνα με το Mashable, υπάρχει ο κίνδυνος η τεχνητή νοημοσύνη να αναπαράγει τις ίδιες φυλετικές προκαταλήψεις με τους ανθρώπους, οξύνοντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα στα σύνορα.

Διαβάστε επίσης: Βιντεοεπιτήρηση και χρήση βιομετρικών συστημάτων σε χώρο εργασίας (Γνώμη Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Κύπρου)

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση
send