logo-print

GDPR: Παράταση και νέα μέλη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων

Έκτακτη ενημέρωση: Νέα μέλη και νέα ημερομηνία για την περάτωση των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής

21/11/2018

11/12/2018

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Μία σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε σήμερα αναφορικά με το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε εφαρμογή του GDPR (Κανονισμού 2016/679), καθώς και την ενσωμάτωση της Οδηγίας LED για την προστασία δεδομένων από τις Αρχές (Οδηγία 2016/680/ΕΕ).

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιχάλη Καλογήρου, ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2018 ως νέα ημερομηνία περάτωσης των εργασιών της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση για το αρχικό σχέδιο νόμου ολοκληρώθηκε στις 5 Μαρτίου 2018. Το σχέδιο νόμου δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή και δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση σχετικά με την τύχη του μέχρι σήμερα.

Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί από το Lawspot, εδώ και λίγες ημέρες βρίσκονται στη Βουλή τόσο το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας NIS για την ασφάλεια δικτύου και πληροφοριών όσο και το σχέδιο νόμου για την Οδηγία PNR (Ονομαστικές καταστάσεις επιβατών).

Νέα μέλη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή

Πέραν της παράτασης για την περάτωση των εργασιών της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, με την ίδια απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παύεται από τακτικό μέλος της ο Παντελής Θεοδωρίδης, Δικηγόρος Αθηνών, ενώ ορίζονται νέα τακτικά μέλη:

α) Η Σπυριδούλα Καρύδα του Κωνσταντίνου, Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποσπασμένη στο Γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

β) Ο Αναστάσιος Ταμαμίδης του Σάββα, Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποσπασμένος στο Γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

γ) Ο Παναγιώτης Φιλόπουλος του Αθανασίου, Εφέτης Αθηνών,

δ) Ο Αλέξανδρος-Ιωάννης Καργόπουλος του Χρήστου, Πρωτοδίκης Πειραιά, που υπηρετεί με απόσπαση στον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής ως Εθνικός Εμπειρογνώμονας Ένωσης.

ε) Η Στυλιανή Ανδρικοπούλου του Ανδρέα, Δικηγόρος Αθηνών, Ειδική Συνεργάτης στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης: Αναφορά για κρυφή κάμερα στον χώρο διαβούλευσης κρατούμενων με δικηγόρους στην ΓΑΔΑ (ΑΠΔΠΧ)

Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ’ αριθμ. 43519/14.6.2016 (ΦΕΚ τ. Β΄ 1913/27.6.2016) απόφαση του Υπουργείου, όπως αυτή τροποποιήθηκε.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή αποτελείται πλέον από τους:

1. Ευαγγελία Μήτρου, ως Πρόεδρο,

2. Νικόλαο Νικολάου,

3. Ελευθέριο Καρζή,

4. Όλγα Κελεπούρη,

5. Φίλιππο Μίτλεττον,

6. Γρηγόριο Τσόλια,

7. Σπυριδούλα Καρύδα,

8. Αναστάσιο Ταμαμίδη,

9. Παναγιώτης Φιλόπουλο,

10. Αλέξανδρο-Ιωάννη Καργόπουλο

11. Στυλιανή Ανδρικοπούλου, ως μέλη.

Το αντικείμενο της επιτροπής, όπως αναφέρεται στην απόφαση, αφορά στην «α) την κατάρτιση σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση στην εθνική έννομη τάξη της Οδηγίας 2016/680/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 «για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της απόφασης - πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ του Συμβουλίου», τη σύνταξη της σχετικής αιτιολογικής έκθεσης, της έκθεσης αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων και του πίνακα αντιστοίχισης των προτεινόμενων με το σχέδιο νόμου διατάξεων με τις διατάξεις της Οδηγίας και β) την εξέταση του ενδεχόμενου λήψης νομοθετικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 «για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της Οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων)».

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

send