logo-print

Εκδηλώσεις στη Νομική Σχολή Αθηνών για την ELSA Day 2018

Με θέμα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το δικαίωμα στην Εκπαίδευση για τα Παιδιά Πρόσφυγες στην Ελλάδα

26/11/2018

26/11/2018

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η ELSA Athens, έχει την χαρά και την τιμή να εορτάζει την 7η έκδοση του ELSA Day, διοργανώνοντας δύο εκδηλώσεις στις 28 και στις 29 Νοεμβρίου.

Με σύνθημα «όλοι διαφορετικοί, όλοι μαζί», για άλλη μια χρονιά το δίκτυο τιμά τον πρωταρχικό σκοπό ίδρυσης της ELSA, την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και διοργανώνει δράσεις που άπτονται της φετινής θεματικής, η οποία και αφορά το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Η πρώτη ημέρα εορτασμού, ξεκινά με τον, καθιερωμένο πλέον, Αγώνα Νομικής Επιχειρηματολογίας. Υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κο Σπυρίδωνα Βλαχόπουλου, η ELSA Athens διοργανώνει legal debate σχετικά με το φλέγον θέμα της ίδρυσης και ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

"Τελικά θέλουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια;"

Την επιτροπή αξιολόγησης των ομάδων θα στελεχώσουν οι Καθηγητές Δημοσίου Δικαίου της σχολής μας: κος Σπυρίδων Βλαχόπουλος, κος Χρήστος Γκόρτσος, κος Γεώργιος Δελλής και κος Ιωάννης Δρόσος.

Οι ομάδες έχουν ήδη στελεχωθεί και θα αναμετρηθούν, ενώπιον κριτών και κοινού, την ημέρα Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου, και ώρα 18:00-20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ερμής», στον έκτο όροφο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 7, Αθήνα).

Στο πλαίσιο, λοιπόν, εορτασμού του ELSA Day, και προκειμένου να αναδείξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη φετινή θεματική, αλλά και να ενισχύσουμε το κοινωνικό πρόσωπο του σωματείου, σε συνέχεια του Αγώνα Νομικής Επιχειρηματολογίας θα ακολουθήσει ένας ανοιχτός διάλογος, που θα λάβει χώρα ανάμεσα στο κοινό και το πάνελ των ομιλητών, και θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη του θέματος και προβληματισμό. Τη συζήτηση θα διευθύνει η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Την δεύτερη ημέρα εορτασμού, στις 29 Νοεμβρίου και ώρα 18:00-20:00 στην Αίθουσα 1 της σχολής μας, θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα "Δικαίωμα στην Εκπαίδευση: Παιδιά Πρόσφυγες στην Ελλάδα", με ιδιαίτερη έμφαση στην ένταξη των παιδιών στην ελληνική κοινωνία.

Στόχος είναι να προσεγγιστεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην κατάσταση των παιδιών, ιδίως των ασυνόδευτων, και την ομαλή ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το νομικό χαρακτήρα της επιστημονικής εκδήλωσης, επιχειρείται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις κοινωνικές προεκτάσεις του ζητήματος. Για τον λόγο αυτό, πέρα από το φοιτητικό κοινό, προσκεκλημένοι να παρακολουθήσουν την εκδήλωση θα είναι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από Γυμνάσια και Λύκεια του λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δρουν επί του προσφυγικού ζητήματος.

Το πάνελ της συζήτησης θα στελεχώσουν:

- κος Γεώργιος Παπασπύρου: Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών

- κος Ευστάθιος Πουλαράκης, δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω, φέρει την επιμέλεια του ιστότοπου www.immigration.gr, Υποψήφιος Διδάκτωρ Νομικής ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος Προάσπισης και Διεκδίκησης Δικαιωμάτων στους Γιατρούς του κόσμου

- κα Δήμητρα Παπαγεωργίου, Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών, Ερευνήτρια Κέντρου Eρευνών Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου (Athens PIL), Ειδική Συνεργάτιδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για θέματα Προστασίας

- κος Ιωάννης Μπαβέας, συντονιστής προγράμματος Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης

Της συζήτησης θα προεδρεύσει η κα Χρυσαφώ Τσούκα, επίκουρη καθηγήτρια ιδιωτικού διεθνούς δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

send