logo-print

Πρόστιμο σε εκπαιδευόμενη γραμματέα που εργαζόταν σε κλινική για παράνομη ανάγνωση αρχείων ασθενών (ICO)

«Η περιέργεια ή η πλήξη δεν αποτελεί δικαιολογία για να μη γίνεται σεβαστό το νόμιμο δικαίωμα ενός ανθρώπου στην ιδιωτική ζωή»

12/12/2018

13/01/2019

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Πρόστιμο σε εκπαιδευόμενη γραμματέα που εργαζόταν σε ιατρικό κέντρο επέβαλε η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου (ICO) για παράνομη πρόσβαση σε αρχεία ασθενών.

Η Hannah Pepper εργαζόταν στην Κλινική Fakenham στο Norfolk τον Αύγουστο του 2015, και στο πλαίσιο των καθηκόντων της είχε πρόσβαση σε ιατρικά αρχεία προκειμένου να συνδράμει τους γιατρούς, τους δικηγόρους και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ωστόσο, παρόλο που εκπαιδεύτηκε στις νομικές και δεοντολογικές απαιτήσεις για την εμπιστευτικότητα σε σχέση με τους ασθενείς, ανακαλύφθηκε ότι η εκπαιδευόμενη διάβαζε το φάκελο ασθενούς, χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση.

Διαβάστε επίσης: DPIA: Δημοσιεύθηκε ο κατάλογος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων με τις πράξεις επεξεργασίας για τις οποίες απαιτείται εκτίμηση αντικτύπου

Από μεταγενέστερη έρευνα προέκυψε ότι η Pepper είχε αποκτήσει παράνομα πρόσβαση σε αρχεία 231 ασθενών χωρίς νόμιμο λόγο.

Μεταξύ αυτών, αρχεία που αφορούσαν εργαζόμενους στην κλινική και μέλη των οικογενειών τους, συγγενείς, φίλους και γνωστούς της Pepper, καθώς και άλλους πολίτες.

Σε μεταγενέστερη συνέντευξη με την ICO, η Pepper αποδέχτηκε ότι δεν είχε νόμιμο λόγο για την πρόσβαση στα αρχεία και ισχυρίστηκε ότι κατά καιρούς "πάλευε" με τη μονοτονία ορισμένων από τα καθήκοντά της.

Η 23χρονη Pepper αποδέχθηκε τέσσερις κατηγορίες για παράνομη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα κατά παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Στην Pepper επιβλήθηκε πρόστιμο 350 βρετανικών λιρών, ενώ καταδικάστηκε επίσης να καταβάλει έξοδα ύψους 643,75 λιρών και προσαύξηση ύψους 35 λιρών.

«Ο νόμος για την προστασία των δεδομένων υπάρχει για έναν λόγο και η περιέργεια ή η πλήξη δεν αποτελεί δικαιολογία για το γεγονός ότι κάποιος δεν σέβεται το νόμιμο δικαίωμα ενός ανθρώπου στην ιδιωτική ζωή.

Επειδή μπορείτε να κάνετε κάτι, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε», επεσήμανε ο Mike Shaw, Διευθυντής της Ομάδας Ποινικών Ερευνών του ICO.

Πηγή: ico.org.uk
H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου