logo-print

Αλλαγές στην Υπηρεσία Ασύλου και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Σχέδιο Νόμου)

Βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου οι διαδικασίες προμηθειών διαφόρων υπηρεσιών να καταστούν πιο λειτουργικές

13/12/2018

14/12/2018

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Νομοσχέδιο με Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η ισχύουσα νομοθεσία (ν. 4375/2016 και π.δ. 122/2017) συνέβαλε σημαντικά στη διαχείριση της οξυμένης προσφυγικής κρίσης και απεδείχθη ιδιαίτερα χρήσιμη υπό τις τότε συνθήκες.

Κατά την πορεία όμως της εφαρμογής της, καταδείχθηκαν τα όριά της που δεν ήταν εύκολο να προβλεφθούν εξ αρχής.

Επιπλέον, η εφαρμογή του νέου Δημόσιου Λογιστικού (ν. 4270/2014) και προπάντων, το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις που ψηφίστηκε μεταγενέστερα (ν. 4412/2016 ), έχουν συνδυαστικά αναδείξει μια σειρά κρίσιμων προϋποθέσεων για τις διαδικασίες προμηθειών διαφόρων υπηρεσιών καθώς και για την εκκαθάριση και αποπληρωμή τους.

Η πρόσφατη όξυνση της προσφυγικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα όρια των δυνατοτήτων των περιφερειακών υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης - ΚΥΤ), οδήγησαν την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στην ανάληψη πρωτοβουλιών προς το σκοπό βελτίωσης των συνθηκών στα νησιά όπου λειτουργού ΚΥΤ, δηλαδή στη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω.

Οι πρωτοβουλίες αυτές συνετέλεσαν στην σχετική αποφόρτιση των ΚΥΤ, μέσω της μετακίνησης προσφύγων-μεταναστών σε μισθωμένα καταλύματα στην ενδοχώρα, κατέδειξαν όμως, σε συνδυασμό με τες ρυθμίσεις τόσο του Δημόσιου Λογιστικού όσο και της νομοθεσίας για τις Δημόσιας Συμβάσεις, τα κενά που υπάρχουν.

Με το νέο σχέδιο νόμου επιδιώκεται η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου η διαδικασία στο σύνολό της (ήτοι ανάληψη πρωτοβουλίας, πρόσκληση, κατάρτιση σύμβασης μίσθωσης, παρακολούθηση εκτέλεσης σύμβασης, εκκαθάριση και αποπληρωμή) να καταστεί λειτουργική.

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική του έκθεση.

Ποινικός Κώδικας Ι
Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ