logo-print

Εθνικός Κατάλογος Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών (ΕΚΑΝΑ): Η λειτουργία του σε 4 απλές ερωτήσεις

Ποια είναι η λειτουργία του ΕΚΑΝΑ, πότε εγγράφεται και πότε διαγράφεται σε αυτόν ένας αλλοδαπός και ποια τα αρμόδια όργανα για την κατάρτιση του;

04/02/2019

04/02/2019

Η απέλαση ενός αλλοδαπού και η επαναπροώθηση του στην χώρα προέλευσης του αποτελεί μια από τις εντονότερες δοκιμασίες που δύναται να βρεθεί αντιμέτωπος.

Η απέλαση, είτε διοικητική, είτε δικαστική συνοδεύεται πάντα με την εγγραφή του απελαθέντος αλλοδαπού στον εθνικό κατάλογο ανεπιθυμήτων αλλοδαπών, κάνοντας την ζωή του "δύσκολη".

Ποια είναι όμως η λειτουργία του ΕΚΑΝΑ, πότε εγγράφεται και πότε διαγράφεται σε αυτόν ένας αλλοδαπός και ποια τα αρμόδια όργανα για την κατάρτιση του;

1. Ποια η φύση και λειτουργία του ΕΚΑΝΑ

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης τηρεί κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών στην Ελληνική επικράτεια (εφεξής ΕΚΑΝΑ).

Η καταχώριση ενός αλλοδαπού στον ΕΚΑΝΑ αποτελεί ένα τεχνικό μέσο εξασφάλισης της υλοποίησης της απέλασης, αλλά και ένα εργαλείο παρεμπόδισης της εισόδου ή της επανόδου του απελαθέντος αλλοδαπού υπηκόου.

Η καταχώριση ενός αλλοδαπού στον ΕΚΑΝΑ αποτελεί ένα τεχνικό μέσο εξασφάλισης της υλοποίησης της απέλασης, αλλά και ένα εργαλείο παρεμπόδισης της εισόδου ή της επανόδου του απελαθέντος αλλοδαπού υπηκόου.

2. Πότε και γιατί εγγράφεται ένας αλλοδαπός στον ΕΚΑΝΑ

Στον ΕΚΑΝΑ εγγράφονται υπό ορισμένες προϋποθέσεις οι παρακάτω κατηγορίες αλλοδαπών:

  • Οι αλλοδαποί σε βάρος των οποίων διατάχθηκε η απέλαση από την χώρα, βάσει δικαστικής ή διοικητικής απόφασης
  • Οι αλλοδαποί των οποίων η παρουσία στο Ελληνικό έδαφος, αποτελεί απειλή για την δημόσια τάξη και ασφάλεια.
  • Οι αλλοδαποί σε βάρος των οποίων συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας κατά τα σχετικά οριζόμενα στο άρθρο 76 του Ν. 3386/2005.

3. Ποια είναι τα αρμόδια όργανα για την εγγραφή στον ΕΚΑΝΑ

Η εγγραφή στον ΕΚΑΝΑ γίνεται με απόφαση:

  • Του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στις περιπτώσεις αλλοδαπών, των οποίων η παρουσία στο Ελληνικό έδαφος, αποτελεί απειλή για την δημόσια τάξη και ασφάλεια ή συντρέχουν λόγοι Δημόσιας Υγείας
  • Του διευθυντή της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στην περίπτωση που συντρέχει λόγος εθνικής ασφάλειας.
  • Των Διευθυντών των Αστυνομικών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, κατά λόγο τοπικής αρμοδιότητας, στην περίπτωση αλλοδαπών σε βάρος των οποίων διατάχθηκε η απέλαση από την χώρα , βάσει δικαστικής ή διοικητικής απόφασης.

4. Η διαγραφή από τον ΕΚΑΝΑ

Ο τρόπος διαγραφής από τον ΕΚΑΝΑ ποικίλει ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο ενεγράφη ο αλλοδαπός. Συνοπτικά οι λόγοι για τους οποίους ένας αλλοδαπός διαγράφεται από τον κατάλογο των ανεπιθύμητων είναι:

  • Η παρέλευση της χρονικής διάρκειας ισχύος της απόφασης εγγραφής
  • Η ανάκληση ή ακύρωση της διοικητικής απόφασης απέλασης, βάσει της οποίας έγινε η εγγραφής
  • Η κατάργηση της δικαστικής απόφασης που επέβαλλε την απέλαση
  • Η αναστολή εκτέλεσης της απόφασης απέλασης από το αρμόδιο δικαστήριο και για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή αυτή.
  • Η έκδοση απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία επιτρέπεται η επάνοδος του αλλοδαπού στην χώρα , σύμφωνα με τα άρθρα 74 ή 99 ΠΚ.
  • Αυτοδίκαιη διαγραφή βάσει ειδικών διατάξεως της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Ο τρόπος διαγραφής από τον ΕΚΑΝΑ ποικίλει ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο ενεγράφη ο αλλοδαπός

Σε περίπτωση άρνησης του αρμόδιου οργάνου να διαγράψει τον αλλοδαπό από τον ΕΚΑΝΑ, έπειτα από σχετικό αίτημα του, υφίσταται η δυνατότητα προσφυγής στα αρμόδια Διοικητικά δικαστήρια με τα ένδικα βοηθήματα της αίτησης ακυρώσεως και αναστολής εκτέλεσης.

Αντώνιος Κεπεσίδης

Αγωγή περί κλήρου
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ