logo-print

Συμβόλαια πώλησης ακινήτων από αλλοδαπούς πολίτες τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.)

Εγκύκλιος Συντονιστικής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων 2/2019

25/01/2019

29/01/2019

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με τη διάταξη του άρθρ. 3 παρ. 3 του Ν. 4587/2018 (ΦΕΚ 218/24-12-2018 τευχ. Α’). προστίθεται στην παράγραφο Β’ του άρθρ. 20 του Ν. 4521/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης – ΦΕΚ 80 Α) περίπτωση 7Α ως εξής:

«Σε περίπτωση σύναψης συμβολαίου πώλησης ακινήτου με οποιοδήποτε τίμημα, ο πωλητής, πολίτης τρίτης χώρας, οφείλει να προσκομίσει βεβαίωση της κατά τόπον αρμόδιας υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σχετικά με το αν το συγκεκριμένο ακίνητο έχει χρησιμοποιηθεί για την έκδοση μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή. Τα ανωτέρω έχουν αναλογική εφαρμογή και στην περίπτωση πώλησης ακινήτου από νομικό πρόσωπο, τις μετοχές ή τα εταιρικά μερίδια του οποίου κατέχει εξ ολοκλήρου πολίτης τρίτης χώρας σύμφωνα με την υποπερίπτωση γ’ της περίπτωσης 1 της παρούσας».

Συνεπώς, κατ’ εφαρμογή της διάταξης αυτής, στο συμβόλαιο πώλησης ακινήτου από πολίτη τρίτης χώρας (εκτός Ε.Ε.), θα πρέπει να μνημονεύεται η αναφερόμενη στην ανωτέρω διάταξη βεβαίωση.

Αναμένεται εντός των ημερών να δοθούν οδηγίες και υποδείγματα της βεβαίωσης αυτής από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο

Διαβάστε επίσης: Εθνικά συστήματα χορήγησης golden passports και golden visas: μοχλός ανάπτυξης ή κίνδυνος για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

send