logo-print

Ημέρα προστασίας προσωπικών δεδομένων: Ο GDPR σε αριθμούς (infographic)

95.180 καταγγελίες σε εποπτικές αρχές και 41.502 γνωστοποιήσεις παραβιάσεων δεδομένων μέχρι σήμερα - CCTV, telemarketing και προωθητικά email οι κυριότεροι λόγοι καταγγελιών

28/01/2019

25/02/2019

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Κοινή δήλωση του πρώτου αντιπροέδρου κ. Tίμερμανς, του αντιπροέδρου κ. Άνσιπ και των επιτρόπων κ. Γιούροβα και κ. Γκαμπριέλ με την ευκαιρία της ημέρας προστασίας των δεδομένων

«Η φετινή ημέρα προστασίας των δεδομένων γιορτάζεται οκτώ μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων στις 25 Μαΐου 2018. Είμαστε περήφανοι που έχουμε τους ισχυρότερους και πιο σύγχρονους κανόνες για την προστασία των δεδομένων στον κόσμο, οι οποίοι καθίστανται παγκόσμιο πρότυπο.

Η υπόθεση Facebook/Cambridge Analytica και οι πρόσφατες παραβιάσεις δεδομένων κατέδειξαν ότι πράττουμε το σωστό. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η προστασία της ιδιωτικής μας ζωής, αλλά και η προστασία των δημοκρατιών μας και η διασφάλιση της βιωσιμότητας των οικονομιών μας που βασίζονται στα δεδομένα.

Ένας από τους κύριους στόχους του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων είναι να ενδυναμώσει τους πολίτες και να τους δώσει μεγαλύτερο έλεγχο ενός από τους πιο πολύτιμους πόρους στη σύγχρονη οικονομία - των δεδομένων τους. Ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε τον στόχο αυτό είναι να γνωρίζουν οι πολίτες απόλυτα τα δικαιώματά τους και τις συνέπειες των αποφάσεών τους.

Έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα των νέων κανόνων. Οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει περισσότερο τη σημασία της προστασίας των δεδομένων και των δικαιωμάτων τους. Και ασκούν πλέον τα δικαιώματα αυτά, όπως διαπιστώνουν οι εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων στην καθημερινή τους εργασία. Οι εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων έχουν λάβει μέχρι σήμερα πάνω από 95.000 καταγγελίες από πολίτες.

Οι αρχές προστασίας δεδομένων εφαρμόζουν επίσης τους νέους κανόνες και συντονίζουν καλύτερα τις ενέργειές τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων. Καθοδηγούν τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και τους πολίτες και τους εξηγούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Η πρακτική εφαρμογή από τα κράτη μέλη έχει προχωρήσει αρκετά. Ωστόσο, αναμένουμε τα πέντε εναπομένοντα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τα νομικά τους πλαίσια στους νέους κανόνες ενωσιακής κλίμακας το συντομότερο δυνατό. Η Επιτροπή εξακολουθεί να παρακολουθεί τη διαδικασία αυτή για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες ελλείψεις και για να βοηθήσει στην πλήρη κάλυψη της ΕΕ από τους κανόνες για την προστασία δεδομένων το συντομότερο δυνατό.

Υπάρχει σαφής σύγκλιση σε διεθνές επίπεδο προς ένα σύγχρονο καθεστώς προστασίας δεδομένων. Αυτό διευκολύνει τις ανταλλαγές δεδομένων και υποστηρίζει το εμπόριο. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η πρόσφατη έγκριση των διαπιστώσεών μας σχετικά με την αμοιβαία επάρκεια με την Ιαπωνία. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήσαμε τον μεγαλύτερο χώρο ελεύθερης και ασφαλούς ροής δεδομένων στον κόσμο. Σήμερα, η Ευρώπη δεν διασφαλίζει μόνο αυστηρούς κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών της, αλλά πρωτοστατεί παγκοσμίως.»

​Περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικό δελτίο «κατάρριψης μυθευμάτων»

Διαδικτυακό εργαλείο

Kατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR