logo-print

Αμοιβαία απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης visa για βραχεία διαμονή μετά το Brexit

Διαπραγματεύσεις προκειμένου να μην απαιτείται θεώρηση από πολίτες της ΕΕ που μεταβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διαμονή βραχείας διάρκειας και αντίστροφα

02/02/2019

05/02/2019

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σήμερα ότι, μετά το Brexit, θα πρέπει να χορηγηθεί στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που εισέρχονται στο χώρο Σένγκεν για βραχεία διαμονή (90 ημέρες εντός οποιασδήποτε περιόδου 180 ημερών) απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης.

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι ανέθεσαν στην Προεδρία του Συμβουλίου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εν λόγω νομοθετική πρόταση.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης χορηγείται υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δηλώσει ότι δεν προτίθενται να απαιτεί θεώρηση από πολίτες της ΕΕ που μεταβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διαμονή βραχείας διάρκειας.

Σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει στο μέλλον υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους τουλάχιστον ενός κράτους μέλους, θα τεθεί σε εφαρμογή ο υφιστάμενος μηχανισμός αμοιβαιότητας και τα τρία θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη θα αναλάβουν την υποχρέωση να ενεργήσουν χωρίς καθυστέρηση για την εφαρμογή του εν λόγω μηχανισμού.

Ιστορικό

Η πολιτική θεωρήσεων για τους πολίτες τρίτων χωρών που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν για βραχεία διαμονή ρυθμίζεται στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ.

Οι υφιστάμενοι κανόνες κατατάσσουν όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών σε δύο καταλόγους: υπήκοοι τρίτων χωρών οι οποίοι υποχρεούνται να είναι κάτοχοι θεώρησης και υπήκοοι τρίτων χωρών που απαλλάσσονται από αυτή την υποχρέωση.

Μετά το Brexit, ως τρίτη χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε έναν από τους εν λόγω δύο καταλόγους.

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση