logo-print

Brexit και έκδοση visa: Εγκρίθηκε ο Κανονισμός για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης μετά το Brexit

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα κανονισμό που ορίζει ότι, μετά το Brexit, θα χορηγηθεί στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που εισέρχονται στο χώρο Σένγκεν για βραχεία διαμονή (90 ημέρες εντός οποιασδήποτε περιόδου 180 ημερών) απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης.

Το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή του κειμένου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και η δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης χορηγείται υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να απαιτεί θεώρηση από πολίτες της ΕΕ που μεταβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διαμονή βραχείας διάρκειας.

Σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει στο μέλλον υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους τουλάχιστον ενός κράτους μέλους, θα τεθεί σε εφαρμογή ο υφιστάμενος μηχανισμός αμοιβαιότητας και τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη θα αναλάβουν τη δέσμευση να ενεργήσουν χωρίς καθυστέρηση για την εφαρμογή του εν λόγω μηχανισμού.

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί σε συνεχή βάση την τήρηση της αρχής της αμοιβαιότητας και θα ενημερώνει αμέσως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τυχόν εξελίξεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την τήρηση της εν λόγω αρχής.

Κανονισμός για την τροποποίηση του κανονισμού 2018/1806 ενόψει του Brexit

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Πολιτειολογία
send