logo-print

Επίδομα ενοικίου: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων epidomastegasis.gr

13/03/2019

15/03/2019

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ανοιχτή είναι πλέον η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης ενοικίου.

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.epidomastegasis.gr, η οποία δημιουργήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) (www.idika.gr).

Υπενθυμίζεται ότι το Επίδομα Στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. 

Η είσοδος γίνεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet, ενώ, όσοι πολίτες επιθυμούν βοήθεια, μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Κοινότητας της περιοχής τους.

«Η πλατφόρμα θα βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία, ώστε να υποδέχεται αιτήσεις ανά πάσα στιγμή», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου θα εισπράξουν αναδρομικά το επίδομα από την 1η Ιανουαρίου του 2019, εφόσον έχουν μισθωτήριο από την αντίστοιχη ημερομηνία.

Σύνθεση Νοικοκυριού - Ύψος Επιδόματος

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 70 €

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 105 €

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 140 €

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 175 €

Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω 210 €

Για τα μισθωτήρια στα οποία το ποσό του ενοικίου είναι μικρότερο των ανωτέρω ορίων, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται έως του αντίστοιχου ποσού.

Η χορήγηση του επιδόματος πραγματοποιείται κατόπιν αίτησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρ. 5 της παρούσης και δύναται να έχει διάρκεια δώδεκα μήνες. Ειδικότερα, με την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, κι εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις η χορήγηση του επιδόματος ανανεώνεται αυτόματα για έξι ακόμα μήνες.

Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης έγκρισης και σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριού ή των όρων του μισθωτηρίου, ο δικαιούχος δύναται να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησης του και το ποσό του επιδόματος να αναπροσαρμοστεί αναλόγως για το δεύτερο εξάμηνο χορήγησης.

Με την πάροδο των δώδεκα μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης ο δικαιούχος δύναται να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Δείτε αναλυτικά τη σχετική υπουργική απόφαση

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ