logo-print

ΝΣΚ: Όροι και κριτήρια απαλλαγής από τέλη φοίτησης σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) Α.Ε.Ι.

Χορήγηση απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης στο Δ.Π.Μ.Σ. «Δίκαιο και Οικονομικά»

19/03/2019

22/03/2019

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με την υπ' αριθμ. 21/2019 γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Τμήμα Γ) απάντησε σε ερωτήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σχετικά με του όρους και τα κριτήρια απαλλαγής από τέλη φοίτησης σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) Α.Ε.Ι.

Ειδικότερα, με το σχετικό έγγραφο ερωτάται αν:

α) Η ιδιότητα μεταπτυχιακού φοιτητή ως «εξαρτώμενου τέκνου», η οποία αποτελεί στοιχείο, το οποίο λαμβάνεται υπόψη κατά την εξέταση των κριτηρίων απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης, σύμφωνα με την 131757/Ζ1/2-8-2018 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προσδιορίζεται αποκλειστικά με βάση την υπουργική αυτή απόφαση ή και από τις διατάξεις των άρθρων 1510 επόμενα του Αστικού Κώδικα περί γονικής μέριμνας, οι οποίες, κατά την υποβληθείσα ένσταση του φοιτητή, προϋποθέτουν την ανηλικότητα και τις διατάξεις του άρθρου 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οι οποίες, για ενήλικο σπουδαστή/φοιτητή, θέτουν και επιπλέον προϋποθέσεις, όπως το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημά του και τη συνοίκηση του με το φορολογούμενο (γονέα).

β) Η υποβολή από μέρους του φοιτητή φορολογικής δήλωσης (ατομικώς) και η ασφάλισή του στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων/Τομέας Υγείας Ασκούμενων Δικηγόρων, ως ασκούμενου δικηγόρου στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, από τις 19-6-2017, αίρουν την ιδιότητά του ως εξαρτώμενου τέκνου».

γ) Ο προσδιορισμός του 24ου έτους της ηλικίας ως ορίου για την ιδιότητα του φοιτητή ως «εξαρτώμενου τέκνου» έχει έρεισμα στο άρθρο 35 του ν. 4485/2017, με το οποίο δεν τίθενται ηλικιακά όρια.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ:

α) Ο ορισμός, με το άρθρο 2 παρ.3 περ. β της με αριθ. 131757/Ζ1/2-8-2018 απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, της έννοιας του «εξαρτώμενου τέκνου» και της ηλικίας των 24 ετών ως προσδιοριστικού στοιχείου αυτής, έγινε με έρεισμα την επιτρεπτή, κατ’ άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος, νομοθετική εξουσιοδότηση του πέμπτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 35 του ν. 4485/2017, και εντός της παρασχεθείσας αυτής εξουσιοδότησης.

β) Κατά την εξέταση των προϋποθέσεων και κριτηρίων απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης των Π.Μ.Σ., η ιδιότητα μεταπτυχιακού φοιτητή ως «εξαρτώμενου τέκνου» ή μη, προσδιορίζεται αποκλειστικά με το άρθρο 2 παρ.3 περ. β της με αριθ. 131757/Ζ1/2-8-2018 απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ανεξαρτήτως της ενηλικίωσης αυτού, της υποβολής αυτοτελούς φορολογικής δήλωσης ή της ασφάλισής του.

γ) Κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω, δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη χορήγηση στον αιτούντα μεταπτυχιακό φοιτητή απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης στο Δ.Π.Μ.Σ. «Δίκαιο και Οικονομικά» (πλειοψ.).

Δείτε αναλυτικά τη σχετική γνωμοδότηση.

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
send