logo-print

Αλλαγές στο νόμο περί Αναδοχής και Υιοθεσίας (Τροπολογία)

21/03/2019

22/03/2019

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τροποποιούνται και συμπληρώνονται οι διατάξεις του Νόμου 4538/2018 σχετικά με την υλοποίηση μέτρων για την προώθηση των θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας.

Ειδικότερα:

1. Με την πρώτη παράγραφο του παρόντος προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 5 του ν. 4538/2018 με την προσθήκη της υποχρέωσης αναγραφής στο Ειδικό Μητρώο Ανηλίκων που τηρείται από μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας, πέραν όλων των άλλων, και του ονοματεπώνυμου των αδελφών του ανηλίκου. Η ύπαρξη ή μη αδελφών του ανηλίκου αποτελεί ουσιώδες στοιχεία, που πρέπει υποχρεωτικά να συνεκτιμηθεί κατά την αποκατάσταση του ανηλίκου και την ενδεχόμενη μελλοντική εκ μέρους του αναζήτηση της φυσικής του οικογένειας.

2. Με την δεύτερη παράγραφο προτείνεται η επέκταση της υποχρέωσης τήρησης του Ειδικού Μητρώου Ανηλίκων αναφορικά με τους ανήλικους που δεν είναι τοποθετημένοι σε μονάδα παιδικής προστασίας και φροντίδας και των οποίων η αναδοχή γίνεται με σύμβαση ή κατά τις διατάξεις του άρθρου 1532 ΑΚ ή με εισαγγελική διάταξη ή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 4538/2018. 

3. Με την τρίτη παράγραφο προτείνεται η επέκταση της υποχρέωσης τήρησης Ειδικού Μητρώου Ανηλίκων για τους ανηλίκους για τους οποίους κατατίθεται αίτηση υιοθεσίας σύμφωνα με το άρθρο 1549 ΑΚ και δεν είναι τοποθετημένοι σε μονάδα παιδικής προστασίας.

4. Με την παράγραφο 4 εισάγεται η υποχρέωση τήρησης, από όλες τις μονάδες που έχουν υπό την ευθύνη τους ανηλίκους, Ατομικού Σχεδίου Οικογενειακής Αποκατάστασης (ΑΣΟΑ) και η καταχώρησή του στα Ειδικό και Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων, με σκοπό την επιτάχυνση της αναζήτησης κατάλληλης οικογένειας για τους ανηλίκους που δύνανται να αποκατασταθουν.

5. Σκοπός της παραγράφου 5 του παρόντος είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας καταγραφής, παρακολούθησης και αποκατάστασης των ανηλίκων παιδιών τα οποία παραπέμπονται από την εισαγγελική αρχή ή εγκαταλείπονται στα δημόσια νοσοκομεία και στα δημόσια μαιευτήρια της χώρας. Για το λόγο αυτό συστήνονται Ειδικά Μητρώα Ανηλίκων τα οποία τηρούνται και ενημερώνονται από την εκάστοτε κοινωνική υπηρεσία των ανωτέρω Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων προκειμένου να διευθετούνται επείγοντα ζητήματα που σχετίζονται με την καταγραφή και την άμεση τοποθέτηση (προσωρινά ή όχι) σε μονάδα παιδικής προστασίας και φροντίδας.

6. Με την παράγραφο 6 προστίθεται περίπτωση γ' στην παράγραφο 2 του άρθρου 6 που προβλέπει, ότι σε περίπτωση αρνητικής έκβασης της κοινωνικής έρευνας, αναγνωρίζεται στον αιτούντα δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης, με την προϋπόθεση ότι έχει παρέλθει τριετία από την υποβολή της προηγούμενης. Η προσθήκη αυτής της διάταξης κρίνεται σκόπιμη δεδομένου, ότι, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, δεν είναι πιθανό να υπάρξει ουσιαστική μεταβολή των στοιχείων που εξετάστηκαν για τη σύνταξη και εκπόνηση της κοινωνικής έρευνας σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

7. Με την παράγραφο 7 διορθώνονται πρόδηλα εκ παραδρομής σφάλματα της υφιστάμενης διατύπωσης της τροποποιούμενης διάταξης.

​8. Με την παράγραφο 8 αναδιατυπώνεται το περιεχόμενο της περ. β' της παραγράφου 1 του άρθρου 13 και διαγράφεται η φράση «και των δήμων» που είχε τεθεί εκ παραδρομής.

 

9. Με την παράγραφο 9 προστίθεται περίπτωση δ' στην παράγραφο 2 του άρθρου 20 όπου ρυθμίζονται ζητήματα υποβολής νέας αίτησης υιοθεσίας κατ' αναλογία προς τις αντίστοιχες προβλέψεις που αφορούν στην αναδοχή (βλ. παράγραφο 6 ανωτέρω).

10. Με την παράγραφο 10 διασφαλίζεται ότι αφ' ενός οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώνονται εγκαίρως για το ότι υποψήφιοι θετοί γονείς, που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Υποψηφίων θετών Γονέων υπέβαλαν αίτηση υιοθεσίας και συνεπώς δεν είναι διαθέσιμοι για την τοποθέτηση ανηλίκού εγγεγραμμένου στο Μητρώο Ανηλίκων, αφ' ετέρου όλοι οι ανήλικοι για τους οποίους υποβάλλεται αίτηση υιοθεσίας σύμφωνα με το άρθρο 1549 ΑΚ, θα εγγράφονται στο Ειδικό και Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων.

11. Με τις παραγράφους 11 και 12 διορθώνονται πρόδηλα εκ παραδρομής σφάλματα της υφιστάμενης διατύπωσης των τροποποιούμενων διατάξεων.

Δείτε αναλυτικά τη σχετική τροπολογία.

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ