logo-print

Υιοθεσία ανηλίκου και αναδοχή: Τροποποιήθηκε το άρθρο 1579 του Αστικού Κώδικα

Σειρά διατάξεων για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας στο Ν. 4837/2021

04/10/2021

05/10/2021

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σειρά διατάξεων για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο Νόμος 4837/2021 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ανάμεσα στις διατάξεις περιλαμβάνεται και η τροποποίηση του άρθρου 1579 του Αστικού Κώδικα περί υιοθεσίας ανηλίκου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με τη νέα διάταξη επεκτείνεται η δυνατότητα υιοθεσίας ενηλίκου στις περιπτώσεις που αυτός που υιοθετεί υπήρξε ανάδοχος γονέας του υιοθετούμενου, όταν αυτός ήταν ανήλικος.

Σύμφωνα με το άρθρο 1579 του Αστικού Κώδικα (βάσει του άρθρου 25 ν. 2915/2001) προβλέπεται η δυνατότητα υιοθεσίας ενηλίκου μόνο όταν ο υιοθετούμενος είναι συγγενής ως και τον τέταρτο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας αυτού που υιοθετεί.

Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση του κανόνα που προβλέπεται στο άρθρο 1542 του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με τον οποίο η υιοθεσία επιτρέπεται μόνο όταν αυτός που υιοθετείται είναι ανήλικος.

Όμως, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 1542 ΑΚ, θεμελιώδης στόχευση του θεσμού της υιοθεσίας συνιστά η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του υιοθετούμενου, ως τέτοιος νοείται δε και ο ενήλικος υιοθετούμενος.

Εν προκειμένω, δοθέντος ότι ο ανάδοχος γονέας έχει εμπράκτως υπηρετήσει το συμφέρον του αναδεχόμενου ανηλίκου, κρίνεται σκόπιμο να συμπληρωθεί η διάταξη, ώστε, μετά την ενηλικίωσή του, να μπορεί να υιοθετείται ο αναδεχόμενος ανήλικος, εφόσον ο ανάδοχος επιθυμεί να προβεί στην υιοθεσία του, διαδικασία που, άλλωστε, προϋποθέτει την συναίνεση του υιοθετούμενου ενηλίκου.

Είναι αυτονόητο ότι εν προκειμένω, όπως στην υιοθεσία ενηλίκου εν γένει, με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων των άρθρων 1581-1588 ΑΚ, εφαρμόζεται το άρθρο 1580 ΑΚ που επιτάσσει την ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για την υιοθεσία ανηλίκου, όπως αυτές εμπεριέχονται στο Δέκατο Τρίτο Κεφάλαιο του Αστικού Κώδικα και αφορούν ιδίως στις Θετικές προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τις συνέπειες.

Αναλυτικά το σχετικό άρθρο προβλέπει:

Άρθρο 51 Υιοθεσία ενηλίκου - Τροποποίηση του άρθρου 1579 ΑΚ

Το άρθρο 1579 του Αστικού Κώδικα (ΑΚ, π.δ. 456/1984, Α΄ 164), περί υιοθεσίας ενηλίκου, τροποποιείται, ως προς τη δυνατότητα υιοθεσίας ενηλίκου και από αυτόν που υπήρξε ανάδοχος γονέας του, και διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 1579 Υιοθεσία ενηλίκου

Η υιοθεσία ενηλίκου επιτρέπεται μόνο όταν:

α) ο υιοθετούμενος είναι συγγενής ως και τον τέταρτο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας αυτού που υιοθετεί, ή

β) αυτός που υιοθετεί υπήρξε ανάδοχος γονέας του υιοθετούμενου.»

Δείτε αναλυτικά το Νόμο 4837/2021, όπως δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023
send