logo-print

Νέο «e-tool» από την Ευρ. Επιτροπή στον τομέα της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ

21/03/2019

21/03/2019

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε την Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019, το «eLeniency», ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο που προορίζεται να διευκολύνει τις εταιρείες και τους νομικούς εκπροσώπους τους να υποβάλλουν δηλώσεις και έγγραφα στο πλαίσιο διαδικασιών επιείκειας και διακανονισμού σε υποθέσεις συμπράξεων, καθώς και σε υποθέσεις συνεργασίας εκτός συμπράξεων.

Οι διαδικασίες επιείκειας και διακανονισμού σε υποθέσεις συμπράξεων, καθώς και οι διαδικασίες σε υποθέσεις συνεργασίας εκτός συμπράξεων, παρέχουν ήδη στις εταιρείες και στους νομικούς εκπροσώπους τους τη δυνατότητα να υποβάλλουν δηλώσεις και έγγραφα, τόσο εγγράφως όσο και προφορικώς.

Το νέο εργαλείο eLeniency επιτρέπει στις εταιρείες που εμπλέκονται στις εν λόγω διαδικασίες και τους δικηγόρους τους να υποβάλλουν τις δηλώσεις και τις παρατηρήσεις τους επιγραμμικά, ως μέρος αιτήσεων επιεικούς μεταχείρισης, ώστε να τύχουν απαλλαγής από την επιβολή προστίμων ή μείωσής τους, όσο και στο πλαίσιο διαδικασιών διευθέτησης διαφορών σε υποθέσεις συμπράξεων ή στο πλαίσιο υποθέσεων συνεργασίας εκτός συμπράξεων.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες ή οι δικηγόροι τους θα έχουν τη δυνατότητα να μην προσέρχονται στις εγκαταστάσεις της Επιτροπής για να κάνουν προφορικές δηλώσεις όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά τις αιτήσεις επιεικούς μεταχείρισης, οι χρήστες του eLeniency μπορούν να υποβάλλουν απευθείας εταιρικές δηλώσεις και να τηλεφορτώνουν δικαιολογητικά έγγραφα σε έναν ειδικό ασφαλή εξυπηρετητή της Επιτροπής. Η eLeniency μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την υποβολή απαντήσεων σε αιτήματα παροχής πληροφοριών που υποβάλλονται βάσει της ανακοίνωσης περί επιεικούς μεταχείρισης της Επιτροπής.

Όσον αφορά τις διαδικασίες διακανονισμού σε υποθέσεις συμπράξεων, το eLeniency μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποβολή εγγράφων, παρατηρήσεων ή επίσημων υπομνημάτων διευθέτησης διαφορών στην Επιτροπή.

Το εργαλείο eLeniency μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την υποβολή εταιρικών δηλώσεων, παρατηρήσεων ή επίσημων υπομνημάτων διευθέτησης διαφορών στην Επιτροπή όταν μια εταιρεία συνεργάζεται σε διαδικασίες που δεν συνδέονται με συμπράξεις με σκοπό την αναγνώριση παράβασης των άρθρων 101 ή 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Η πρόσβαση στο eLeniency είναι ασφαλής και περιορισμένη. Το σύστημα eLeniency παρέχει τις ίδιες εγγυήσεις με την παραδοσιακή διαδικασία όσον αφορά την εμπιστευτικότητα και τη νομική προστασία. Όλα τα δεδομένα διαβιβάζονται με ασφαλή τρόπο και δεν μπορούν να αντιγραφούν ή να εκτυπωθούν.

Οι εταιρικές δηλώσεις βάσει της ανακοίνωσης περί επιεικούς μεταχείρισης που υποβάλλονται μέσω του eLeniency, όπως ακριβώς και οι προφορικές παρατηρήσεις, προστατεύονται από την αποκάλυψή τους στο πλαίσιο αστικών διαφορών.

Οι διασφαλίσεις για την εξασφάλιση της εμπιστευτικότητας και της νομικής προστασίας εξηγούνται στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής για θέματα ανταγωνισμού και είναι ισοδύναμες με την τρέχουσα προφορική διαδικασία.

Το eLeniency είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση https://eleniency.ec.europa.eu, 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα.

Ιστορικό

Το eLeniency αποτελεί μέρος ενός συνόλου επιγραμμικών ψηφιακών λύσεων που στηρίζονται από το πρόγραμμα ISA 2, οι οποίες θα τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή το 2019 και το 2020 για τη διευκόλυνση της αποστολής εμπιστευτικών εγγράφων (πλατφόρμα ανταλλαγών eTrustEx), της επεξεργασίας αιτημάτων εμπιστευτικής μεταχείρισης (eConfidentiality) και αιτημάτων παροχής πληροφοριών (eRFI) στο πλαίσιο των διαδικασιών ανταγωνισμού της ΕΕ.

Το πρόγραμμα ISA 2 στηρίζει την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων διοικήσεων. Οι λύσεις που έχουν αναπτυχθεί επιτρέπουν στις δημόσιες διοικήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες στην Ευρώπη να επικοινωνούν ψηφιακά εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η χρήση του συστήματος eLeniency είναι προαιρετική. Οι εταιρείες και οι δικηγόροι τους μπορούν να συνεχίσουν να υποβάλλουν δηλώσεις και παρατηρήσεις χρησιμοποιώντας την τρέχουσα προφορική διαδικασία, εφόσον το επιθυμούν.

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ