logo-print

«Gig economy»: Νέοι κανόνες προστασίας για τους εργαζομένους στην οικονομία περιστασιακής απασχόλησης

Ελάχιστα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΕ (infographic)

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στις 16 Απριλίου, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ελάχιστα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Η νομοθεσία παραχωρεί νέα δικαιώματα στους εργαζόμενους σε περιστασιακή απασχόληση ή με συμβάσεις μικρής διάρκειας, όπως είναι οι εργαζόμενοι κατά παραγγελία.

Οι νέοι κανόνες συμπεριλαμβάνουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων διασφαλίζοντας πιο ξεκάθαρους και προβλέψιμους όρους εργασίας, όπως είναι η δωρεάν υποχρεωτική κατάρτιση και ο περιορισμός των ωρών εργασίας και της διάρκειας της περιόδου δοκιμαστικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει, να τιμωρεί ή να παρεμποδίζει τους εργαζόμενους από το να αναλαμβάνουν δουλειές από άλλες εταιρείες αν αυτές είναι εκτός του πλαισίου της απασχόλησης που έχει συμφωνηθεί με τον εργοδότη. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει, επίσης, να ενημερώνονται από την πρώτη μέρα κανονικά, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από επτά ημέρες όταν υπάρχει λόγος, για τις κύριες πτυχές της σύμβασης εργασίας τους. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην κοινωνική πολιτική της ΕΕ.

Δείτε το γράφημά μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους νέους κανόνες.

Προστασία των εργαζομένων με ευέλικτες συμβάσεις

Οι άτυπες μορφές εργασίας έχουν γίνει συνηθέστερες λόγω των αλλαγών στον κόσμο της εργασίας, όπως είναι η αυξανόμενη ψηφιοποίηση της οικονομίας και η δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

Στην οικονομία της περιστασιακής απασχόλησης (γνωστή και ως «gig economy»), οι περιστασιακές θέσεις και οι συμβάσεις βραχείας απασχόλησης με ανεξάρτητους εργαζομένους είναι συνήθεις.

Το 2016, μια στις τέσσερις συμβάσεις απασχόλησης αφορούσαν άτυπες μορφές εργασίας. Η αγορά εργασίας απαιτεί ευέλικτες συμβάσεις εργασίας, αλλά η ευελιξία αυτή πρέπει να συνοδεύεται από ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργάζονται περιστασιακά ή με συμβάσεις βραχείας απασχόλησης, κατά παραγγελία, διακοπτόμενα, βάσει δελτίου, σε διαδικτυακές πλατφόρμες, καθώς και οι ασκούμενοι και εκπαιδευόμενοι με αμοιβή, καλύπτονται κατ’ ελάχιστο από αυτή τη δέσμη δικαιωμάτων, στο βαθμό που πληρούν αυτά τα κριτήρια και βρίσκονται πάνω από το όριο των τριών ωρών την εβδομάδα και των δώδεκα στις τέσσερις εβδομάδες κατά μέσο όρο.

Όσοι είναι όντως αυτοαπασχολούμενοι εξαιρούνται από τους νέους κανόνες.

Επόμενα βήματα

Οι υπουργοί της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν τους κανόνες πριν μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα έχουν τρία έτη στη διάθεσή τους για να ευθυγραμμίσουν τις εθνικές τους νομοθεσίες με την οδηγία.

Τι κάνει η ΕΕ για να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων;

Η ΕΕ εργάζεται σταθερά για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Πρόσφατα, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν νέους κανόνες που διευκολύνουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής σε γονείς και φροντιστές. Υιοθέτησαν, επίσης, κανόνες για την εξασφάλιση καλύτερης προστασίας των αποσπασμένων εργαζομένων.

Η ΕΕ έχει ακόμα ορίσει σαφείς κανόνες σχετικά με τις ώρες εργασίας, την υγεία και ασφάλεια στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send