logo-print

Κλήσεις από τροχαία σε ανήλικο: Νομιμότητα έκδοσης πράξεων βεβαίωσης παράβασης σε βάρος ανηλίκων κάτω των δέκα ετών (ΝΣΚ)

Δυνατότητα ανάκλησης των πράξεων μετά την καταβολή του αντιτίμου τους από τον υπόχρεο

02/05/2019

07/05/2019

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Με μία ιδιαίτερη γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε σε ερωτήματα της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με τη νομιμότητα έκδοσης πράξεων βεβαίωσης παράβασης σε βάρος ανηλίκων κάτω των δέκα ετών και τη δυνατότητα ανάκλησής τους μετά την καταβολή του αντιτίμου τους από τον υπόχρεο.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, τον Φεβρουάριο του 2018 αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Βόλου, έπειτα από σχετική κλήση, μετέβησαν σε ανοικτό αθλητικό κέντρο, όπου διαπίστωσαν ότι στον εσωτερικό χώρο αυτού δύο ανήλικα αδέρφια, υπό την φυσική παρουσία και εποπτεία του πατέρα τους, οδηγούσαν από ένα δίκυκλο μοτοποδήλατο.

Οι αστυνομικοί του Τ.Τ. Βόλου διενήργησαν τροχονομικό έλεγχο στους ανήλικους, από τον οποίο προέκυψε ότι τα αδέλφια στερούνταν αδείας κυκλοφορίας, αδείας ικανότητας οδήγησης και ασφαλιστηρίου συμβολαίου, με αποτέλεσμα να βεβαιώσουν σε βάρος τους τις ανάλογες τροχονομικές παραβάσεις.

Με έγγραφό της προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η Ελληνική Αστυνομία ερωτά αν:

(α) Είναι νόμιμη η βεβαίωση των σχετικών Πράξεων Βεβαίωσης Παράβασης του Τμήματος Τροχαίας Βόλου σε βάρος των ανήλικων κάτω των δέκα ετών (εξήμισυ και εννιάμισυ ετών);

(β) Σε περίπτωση που η απάντηση στο ως άνω ερώτημα είναι αρνητική, αν είναι επιτρεπτή η ανάκληση των τροχονομικών παραβάσεων που βεβαιώθηκαν σε βάρος των ως άνω ανηλίκων με απόφαση του Διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Βόλου, με πράξη του οποίου επικυρώθηκαν οι εν λόγω παραβάσεις.

(γ) Είναι δυνατή η ανάκληση των τροχονομικών παραβάσεων, το αντίτιμο των οποίων έχει ήδη καταβληθεί;

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ (Τμήμα Δ), η οποία έγινε αποδεκτή, δεν είναι νόμιμη η έκδοση πράξεων βεβαίωσης παράβασης τμήματος Τροχαίας σε βάρος ανηλίκων κάτω των δέκα ετών.

Είναι επιτρεπτή η ανάκληση των ως άνω πράξεων βεβαίωσης παράβασης, που εκδόθηκαν σε βάρος των ως άνω ανηλίκων, από τον Διοικητή του τμήματος Τροχαίας, με πράξεις του οποίου επικυρώθηκαν, ενώ δεν κωλύεται η ανάκληση των ως άνω επικυρωθέντων πράξεων βεβαίωσης παράβασης, μετά την καταβολή του αντιτίμου τους (πλειοψ.).

Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότηση 10/2019.

Η Διαμεσολάβηση
Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
send