logo-print

Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης: Οδηγίες από τον ΕΦΚΑ

Ποιες οφειλές εντάσσονται, ποιες εξαιρούνται, προθεσμίες, όροι ρύθμισης και άλλες πληροφορίες

24/05/2019

24/05/2019

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση

Με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τις νέες διατάξεις του Νόμου 4611/2019, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Α. ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ (άρθρο 1)

Σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, δυνατότητα ρύθμισης παρέχεται σε νομικά ή/και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας, τη διακοπή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας ή/και τη διακοπή ή αλλαγή της ιδιότητας, για οφειλές που προέρχονται:

  • από ατομικές εισφορές μη μισθωτών (ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών). Περιλαμβάνονται μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης το οποίο εκκρεμεί, εφόσον δεν έχει κοινοποιηθεί η οφειλή ή, εάν έχει κοινοποιηθεί, δεν έχει παρέλθει η νόμιμη προθεσμία.
  • από εργοδότες κοινών επιχειρήσεων ή/και οικοδομοτεχνικών έργων, λόγω απασχόλησης εργαζομένων·
  • από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει εκδοθεί σχετική καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου.

Οφειλές που εντάσσονται

Στις διατάξεις της παρούσας ρύθμισης υπάγεται το σύνολο των οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες δημιουργήθηκαν έως και 31/12/2018.

Στη νέα ρύθμιση δύναται να υπαχθούν:

  • οφειλές προς ΦΚΑ για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση του Ν. 4469/2017, χωρίς να επηρεάζονται οι όροι της ρύθμισης ως προς τους λοιπούς πιστωτές που συμμετείχαν στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς και οφειλές προς ΦΚΑ για τις οποίες εκκρεμεί η διαδικασία υπαγωγής τους στη ρύθμιση του Ν. 4469/2017, υπό την προϋπόθεση τροποποίησης των σχετικών στοιχείων της οφειλής προς ΦΚΑ στην αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
  • οφειλές προς ΦΚΑ, για τις οποίες εκκρεμεί η διαδικασία υπαγωγής τους στη ρύθμιση του Ν. 3869/2010 («Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις»), υπό την προϋπόθεση παραίτησης του οφειλέτη από την εν λόγω διαδικασία για τις οφειλές προς ΦΚΑ μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση.
  • οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούν σε δικαστική ή διοικητική ή εκ του νόμου αναστολή είσπραξης ή αμφισβητούνται με την άσκηση προσφυγής ή ένδικου βοηθήματος ή μέσου.
  • οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης με παλαιότερες διατάξεις και είναι σε ισχύ. Στην περίπτωση αυτή, επέρχεται απώλεια των διευκολύνσεων της προηγούμενης ρύθμισης.

Οφειλές που δεν εντάσσονται

  • Οφειλές προς ΦΚΑ για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση του Ν. 3869/2010.
  • Οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, στην περίπτωση που έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου σε βάρος του οφειλέτη λόγω των οφειλών αυτών.
  • Οφειλές από προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης.

Β. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ (άρθρα 11, 13)

Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος νόμου υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο άπαξ έως και 30/9/2019.

Γ. ΟΡΟΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

1. ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΙ Ελεύθεροι επαγγελματίες – Αυτοαπασχολούμενοι (άρθρο 2)

- Υπαγωγή σε ρύθμιση του συνόλου των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέχρι 31/12/2018 με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η καταβολή της πρώτης δόσης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που υποβάλλεται η αίτηση.

Ειδικότερα, το σύνολο των οφειλών χρονικής περιόδου 1/1/2002-31/12/2016 δύναται να επανυπολογιστεί μετά από επιλογή του οφειλέτη.

Ο επανυπολογισμός διενεργείται για τους κλάδους σύνταξης και υγείας.

Ως βάση για τον επανυπολογισμό ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, όπως ίσχυε κατά την 31/12/2018 (586,08€).

Στην περίπτωση επιλογής του επανυπολογισμού, η νέα μηνιαία εισφορά προσδιορίζεται για τον κλάδο σύνταξης σε 117,22€ και για τον κλάδο υγείας σε 40,73€.

Οφειλόμενες διαφορές ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και λοιπές εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ, ΕΛΕΕ, Στέγη Υγειονομικών, ειδική προσαύξηση, δεν ενανυπολογίζονται.

  • Έκπτωση 85% επί των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, όπως αυτά διαμορφώνονται έως την ημερομηνία υπαγωγής στην ρύθμιση. Σε περίπτωση επανυπολογισμού, η έκπτωση υπολογίζεται επί των προσαυξήσεων, όπως διαμορφώνονται μετά τον επανυπολογισμό. Ίδιο ποσοστό έκπτωσης παρέχεται και για την εφάπαξ καταβολή.
  • Δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής σε έως 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης 50,00€.
  • Καταβολή βεβαιωμένων οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2019. Ως βεβαιωμένες οφειλές νοούνται αυτές που προκύπτουν μετά την ετήσια εκκαθάριση, σύμφωνα με τις αρ. 61501/3398/30.12.2016 και 61502/3399/30.12.2016 ΥΑ, και τη βεβαίωσή τους στο ΚΕΑΟ.

Αγρότες (άρθρο 3)

  • Υπαγωγή σε ρύθμιση του συνόλου των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέχρι 31/12/2018 με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η καταβολή της πρώτης δόσης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που υποβάλλεται η αίτηση.
  • Έκπτωση 100% επί των προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.
  • Δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής σε έως 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης 30,00€.
  • Καταβολή βεβαιωμένων οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2019. Ως βεβαιωμένες οφειλές νοούνται αυτές που προκύπτουν μετά την ετήσια εκκαθάριση, σύμφωνα με τις αρ. 61501/3398/30.12.2016 και 61502/3399/30.12.2016 ΥΑ, και τη βεβαίωσή τους στο ΚΕΑΟ.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -