logo-print

Υπολογισμός της Σύνταξης που εκδίδονται κατ' εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ και των κανόνων διμερών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλισης

Υπολογισμός της Σύνταξης του ν. 4387/2016 σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί συνυπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κανονισμών 883/2004 και 987/2009 και των αντίστοιχων διατάξεων των Διμερών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλισης

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με έγγραό του ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με τον υπολογισμό της Σύνταξης του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί συνυπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κανονισμών 883/2004 και 987/2009 και των αντίστοιχων διατάξεων των Διμερών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλισης

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΤ’ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Όταν εξετάζεται η θεμελίωση δικαιώματος σε κύρια σύνταξη και ο ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει χρόνο σε κάποια χώρα της Ε.Ε. – ΕΟΧ- Ελβετία, εφαρμόζεται το άρθρο 52 του Κανονισμού ΕΚ 883/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004.

Κατά το άρθρο αυτό, ο αρμόδιος φορέας για την παροχή κύριας σύνταξης υπολογίζει το ποσό της οφειλόμενης παροχής με δύο τρόπους (αυτοτελής παροχή και τμηματική παροχή) και αποδίδει το μεγαλύτερο ποσό που προκύπτει βάσει των υπολογισμών. Ως προς την αυτοτελή παροχή, αυτή υπολογίζεται μόνο όταν οι όροι που απαιτούνται για τη θεµελίωση δικαιώµατος σε συνταξιοδοτικές παροχές, πληρούνται αποκλειστικά δυνάµει της εθνικής νοµοθεσίας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, στις περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος έχει χρόνο ασφάλισης σε κάποια χώρα της Ε.Ε., του ΕΟΧ ή την Ελβετία, και με την προϋπόθεση ότι θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα γήρατος και αυτοτελώς λαμβάνοντας υπόψη μόνο τους χρόνους ασφάλισης στην Ελλάδα, θα πρέπει να γίνουν κατ’ αρχάς δύο τρόποι υπολογισμού από τον ΕΦΚΑ (αφενός υπολογίζοντας μόνο με τον ελληνικό χρόνο ασφάλισης και κατοικίας -αυτοτελής παροχή- και αφετέρου - με συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης και κατοικίας στις χώρες της Ε.Ε., του ΕΟΧ και στην Ελβετία) και να δοθεί το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά που θα προκύψουν.

Σε περίπτωση που δε θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά το χρόνο ασφάλισης στην Ελλάδα, ο υπολογισμός της συνταξιοδοτικής παροχής θα γίνει μόνο με συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης και κατοικίας.

Αναλυτικότερα, ο τρόπος υπολογισμού της αυτοτελούς παροχής γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του ν.4387/2016 (Α΄ 85), λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τους χρόνους ασφάλισης και κατοικίας στην Ελλάδα. Η κύρια σύνταξη σύμφωνα με το ν. 4387/2016 αποτελείται από δύο μέρη, το μέρος της ανταποδοτικής σύνταξης (άρθρα 8 και 28 του ν. 4387/2016) και το μέρος της εθνικής σύνταξης (άρθρο 7 του ν. 4387/2016).

Ως προς τον τρόπο υπολογισμού με συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης και κατοικίας στις χώρες της Ε.Ε., του ΕΟΧ και στην Ελβετία, στο τμήμα της εθνικής σύνταξης, ο ΕΦΚΑ υπολογίζει κατ’ αρχήν το θεωρητικό ποσό συνυπολογίζοντας το χρόνο ασφάλισης και τον χρόνο κατοικίας στο εξωτερικό σαν να είναι χρόνος που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, από το θεωρητικό ποσό που προκύπτει, ο ΕΦΚΑ υπολογίζει το πραγματικό ποσό κατ’ αναλογία του ελληνικού χρόνου ασφάλισης και κατοικίας.

Ι. Παράδειγμα θεμελίωσης δικαιώματος αποκλειστικά με την αρχή συνυπολογισμού – Αίτημα για συνταξιοδότηση με την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης:

Ελληνική ασφάλιση 16 ετών

Ελληνική κατοικία 18 ετών

Γερμανική ασφάλιση 24 ετών

Μ.Ο. Συνταξίμων Αποδοχών = 1.200 €

62 ετών

Θεμελιώνεται δικαίωμα σε σύνταξη γήρατος μόνο με συνυπολογισμό των περιόδων ασφάλισης στη Γερμανία (στο 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης) ως εξής:

Υπολογισμός Σύνταξης

Ανταποδοτική Σύνταξη

Ως προς τον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, ο ΕΦΚΑ υπολογίζει ένα θεωρητικό ποσό με το ποσοστό αναπλήρωσης που θα υπολογιζόταν αν όλα τα χρόνια ασφάλισης είχαν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, αποδίδει το τμήμα του ποσού που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΟΣΟ

1.200 € (Μ.Ο. Συνταξίμων Αποδοχών)*42,80% (Ποσοστό Αναπλήρωσης για 40 έτη) = 513,60 €

ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ

513,60€*16 έτη ελληνικής ασφάλισης /40 έτη συνολικής ασφάλισης Ε.Ε. =205,44 €

Εθνική σύνταξη:

Ως προς τον τρόπο υπολογισμού της εθνικής σύνταξης, ο ΕΦΚΑ υπολογίζει ένα θεωρητικό ποσό θεωρώντας ότι όλα τα χρόνια ασφάλισης και όλα τα χρόνια κατοικίας είχαν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, αποδίδει το τμήμα του ποσού που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης και κατοικίας που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΟΣΟ

Μειώσεις λόγω ασφάλισης δεν υπάρχουν αφού έχει 40 χρόνια ασφάλισης συνολικά σε Ελλάδα και Γερμανία και επομένως αντιστοιχεί στα 384€.

Μειώσεις λόγω κατοικίας δεν υπάρχουν αφού συνολικά έχει 42 χρόνια διαμονής σε Ελλάδα και Γερμανία. Επομένως το τελικό θεωρητικό ποσό ανέρχεται σε 384€.

ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ

Μειώσεις λόγω ασφάλισης: 384 €* 16 (Ελληνική Ασφάλιση) /20 (Ανώτατος αριθμός ετών ασφάλισης) = 307,20 €

Μειώσεις λόγω κατοικίας: 307,20*18 (Ελληνική Κατοικία) /40 (Ανώτατος αριθμός ετών κατοικίας)= 138,24 €

Άρα η συνταξιοδοτική παροχή του ασφαλισμένου στο παράδειγμα αυτό ανέρχεται σε 343,68 € (205,44+138,24).

Δείτε αναλυτικά το έγγραφο του ΕΦΚΑ

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ