logo-print

Το περιεχόμενο της διοικητικής πράξης επανυπολογισμού των συντάξεων (ΣτΠ)

Η διοίκηση υποχρεούται στην έκδοση διοικητικών πράξεων επανυπολογισμού συντάξεων για κάθε ένα συνταξιούχο, οι οποίες θα αναφέρουν αναλυτικά τον τρόπο και το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού

14/05/2021

14/05/2021

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Κατόπιν υποβολής σημαντικού αριθμού αναφορών εκ μέρους πολιτών, διαμαρτυρόμενων για την άρνηση του ΕΦΚΑ χορήγησης της απόφασης επανυπολογισμού της σύνταξής τους, που διενεργήθηκε σύμφωνα με τον Ν. 4387/2016, ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε την υποχρέωση της Διοίκησης για έκδοση διοικητικών πράξεων αναπροσαρμογής και επανυπολογισμού των συντάξεων. Τόνισε πως οι πράξεις θα πρέπει να εμπεριέχουν τον αναλυτικό τρόπο επανυπολογισμού των συντάξεων και να παρέχουν την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ασκήσουν τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα.

Από το φθινόπωρο του έτους 2019, ξεκίνησε η σταδιακή ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων των συντάξεων, τα οποία περιείχαν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού, χωρίς όμως να αποτυπώνονται ούτε τα στοιχεία τα οποία λήφθηκαν υπόψη, ούτε η μεθοδολογία αυτού. Ωστόσο, κατά την Αρχή, η έκθεση του αναλυτικού τρόπου και του αποτελέσματος του επανυπολογισμού της σύνταξης, είναι απαραίτητη λόγω της πληθώρας των στοιχείων που πρέπει να ληφθούν υπόψη και της πολυπλοκότητας των υπολογισμών που απαιτούνται, καθώς και για να διευκολυνθεί ο πολίτης στην περαιτέρω πρόοδο της διοικητικής διαδικασίας.

Περαιτέρω, από το περιεχόμενο των ανωτέρω ενημερωτικών σημειωμάτων δεν προκύπτει ότι επέχουν θέση ατομικής διοικητικής πράξης επανυπολογισμού της σύνταξης.

Αντίθετα, κατά τον ΕΦΚΑ σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 52/16.12.2020 Εγκύκλιο, τα στοιχεία που προκύπτουν από την αναπροσαρμογή και τον επανυπολογισμό των συντάξεων αποτυπώνονται από την 1/1/2020 για κάθε ασφαλισμένο στο οικείο πληροφοριακό σύστημα. Συνεπώς, δεν προκύπτει υποχρέωση των υπηρεσιών απονομής συντάξεων για έκδοση σχετικής απόφασης, παρά μόνο αποτύπωση των αλλαγών που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό στο πληροφοριακό σύστημα και στα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα συντάξεων.

Το πόρισμα της Αρχής, απευθυνόμενο προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επεσήμανε πως ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος διασφάλισης της ορθής τήρησης των βασικών αρχών που πρέπει να τηρεί η Δημόσια Διοίκηση κατά την δράση της, όσο και των δικαιωμάτων που πρέπει να απολαμβάνει το σύνολο των πολιτών, είναι η έκδοση διοικητικών πράξεων επανυπολογισμού συντάξεων για κάθε ένα πσυνταξιούχο, οι οποίες και θα εμπεριέχουν τον αναλυτικό τρόπο και το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού της σύνταξης και θα δίνουν στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να προσφύγουν κατά αυτών.

Δείτε αναλυτικά τα σχετικά αρχεία στο synigoros.gr

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ