logo-print

Οι Κώστας Τσιάρας και Δημήτριος Κράνης στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ο νέος υπουργός και υφυπουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης

08/07/2019

15/07/2019

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο, ο κ. Κώστας Τσιάρας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Καρδίτσα, είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ ο κ. Δημήτριος Κράνης, τέως Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, είναι ο νέος υφυπουργός.

Βιογραφικά

Ο Κώστας Τσιάρας γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1966. Είναι Μικροβιολόγος Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μετεκπαίδευση στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε πανεπιστημιακά κέντρα της Σουηδίας.

Ο Κώστας Τσιάρας ήταν Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Σ.Ε.Π.Φ.Υ.) Καρδίτσας (1992-1993). Επίσης είναι μέλος πολλών επιστημονικών Συλλόγων: ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Μελετών Καρδίτσας και ιδρυτής του Συνδέσμου Ελληνοαμερικανικής Φιλίας Καρδίτσας. Διετέλεσε μέλος της ΔΑΠ, Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής ΝΔ Καρδίτσας (1991-1994) και παράλληλα υπεύθυνος Ποιότητας Ζωής της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας.

Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον νομό Καρδίτσας. Επανεξελέγη στις εκλογές του 2007, καθώς και στις εκλογές του 2009 του Μαϊου και Ιουνίου του 2012 και του Ιανουαρίου του 2015, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης. Έχει διατελέσει Υπεύθυνος του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας. Υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν και μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην Κ.Σ. Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC), για την συνεργασία των χωρών στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και στην Μαύρη Θάλασσα. Από τον Ιούλιο του 2012 με απόφαση του τότε Πρωθυπουργού κ.κ. Αντώνη Σαμαρά τοποθετήθηκε Υφυπουργός Εξωτερικών μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Τον Ιανουάριο του 2016, κατόπιν πρότασης του πρόεδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από ομόφωνη αποδοχή της από τους βουλευτές, εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Στεργιούλη, Μοριακή Βιολόγο στο επάγγελμα και έχουν ένα γιο και δύο κόρες.
Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και γνωρίζει Ρωσικά και Ιταλικά.

Ο Δημήτριος Κράνης είναι δικαστικός λειτουργός με τον βαθμό του Αρεοπαγίτη, τον οποίο κατείχε από τον Αύγουστο του 2009. Προηγουμένως υπηρέτησε ως Πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Πειραιώς (1978-1979), ως Πρωτοδίκης στα Πρωτοδικεία Χαλκιδικής (1979-1981), Θεσσαλονίκης (1981-1983), Χαλκίδας (1983-1986) και Αθηνών (1986-1992), ως Πρόεδρος Πρωτοδικών στα Πρωτοδικεία Καρδίτσας (1992-1993) και Αθηνών (1993-1998), ως Εφέτης στα Εφετεία Αθηνών (1998-1999) και Πειραιώς (2000-2006) και ως Πρόεδρος Εφετών στο Εφετείο Ναυπλίου (2006-2008), ενώ με τον βαθμό του Προέδρου Εφετών και ακολούθως με τον βαθμό του Αρεοπαγίτη διετέλεσε με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2010, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντα της οργανικής του θέσης ως Αρεοπαγίτης. Ήδη από 26.5.2016 και για μια τριετία τοποθετήθηκε με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και αφού προηγουμένως επιλέχθηκε με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔι), στην οποία από το έτος 2006 διδάσκει θέματα δικονομικού κυρίως ενδιαφέροντος.

Εκτός από το πτυχίο του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δημήτριος Κράνης είναι πτυχιούχος και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου της αυτής Σχολής, ενώ τη διετία 1981-1983 μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα Ιδιωτικού και Δημόσιου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου LUDWIG MAXIMILIANS στο Μόναχο της Γερμανίας και είναι κάτοχος αντίστοιχου μεταπτυχιακού τίτλου, αναγνωρισμένου από το ΔΙΚΑΤΣΑ, με θέμα της μεταπτυχιακής του εργασίας: "Die Gesetzgebung in der Verfassungsmässigen Ordnung des Grundgeseztes” [(η νομοθεσία στην πολιτειακή έννομη τάξη του Γερμανικού Βασικού Νόμου (Συντάγματος)]. Έχει εισηγηθεί επανειλημμένως δικονομικά κυρίως θέματα σε επιστημονικές εκδηλώσεις της ως άνω Σχολής (ΕΣΔι) και σε συνέδρια, συμπόσια ή ημερίδες Δικηγορικών Συλλόγων και λοιπών επιστημονικών φορέων, όπως της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων,της οποίας είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και της Ένωσης Αστικολόγων, ενώ με αφορμή τις τροποποιήσεις που επέφερε στον ΚΠολΔ ο ν. 4335/2015 εισηγήθηκε σχετικά θέματα σε πολλές ημερίδες ή διημερίδες Δικηγορικών Συλλόγων και της ΕΝΟΒΕ. Έχει συμβάλλει στο συλλογικό έργο των Κεραμέα/Κονδύλη/Νίκα με γενικό τίτλο "Ερμηνεία του ΚΠολΔ", στο οποίο επεξεργάσθηκε τη θεωρητική και νομολογιακή ανάλυση των άρθρων που αφορούν τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ το έτος 2013 εκδόθηκε από τον οίκο "ΣΑΚΚΟΥΛΑ” το βιβλίο του με τίτλο "Προσωρινή Διαταγή, Ανάκληση και Μετενέργεια των Ασφαλιστικών Μέτρων". Πρόσφατα εκδόθηκε από τον αυτό οίκο το συλλογικό έργο "Κανονισμός (ΕΚ) 2201/2003 για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας", στο οποίο συνέβαλε ερμηνεύοντας τα άρθρα 8 έως και 14 του Κανονισμού.

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Η Διαμεσολάβηση
send