logo-print

Εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4182/2013 για τη ρύθμιση των εννόμων σχέσεων κληρονομούμενου που δεν είχε ελληνική ιθαγένεια, ούτε κατοικία ή διαμονή στην Ελλάδα

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -

Με την υπ' αριθμ. 110/2019 γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε σε ερώτημα σχετικά με την εφαρμογή ή μη των διατάξεων του ν.4182/2013 για τη ρύθμιση των εννόμων σχέσεων κληρονομούμενου, ο οποίος δεν είχε ελληνική ιθαγένεια, ούτε κατοικία ή διαμονή στην Ελλάδα.

Το ερώτημα αφορούσε σε άνδρα, ο οποίο ήταν κάτοικος εν ζωή Μονακό, ιταλικής ιθαγένειας, γεννημένος στο Μιλάνο Ιταλίας και απεβίωσε στο Μονακό.

Ο εν λόγω αποβιώσας είχε στην κυριότητά του ένα πλοίο ιστιοφόρο υπό σημαία Αγγλική του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο από 1-1-2005 έως αρχές Φεβρουαρίου 2018 στη μαρίνα του Μικρολίμανου Πειραιά, κατόπιν σύμβασης μίσθωσης με το ν.π.δ.δ. με την επωνυμία «Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά» (ΕΑΚΝ/ΑΚ).

Ο αποβιώσας, αποκλειστικός ιδιοκτήτης του προαναφερόμενου σκάφους, από την έναρξη της μίσθωσης δεν κατέβαλε το συμφωνημένο μίσθωμα και το είχε εγκαταλείψει σε εντός του λιμένα θέση, προκαλώντας, όπως αναφέρει το Αθλητικό Κέντρο, πλείστα προβλήματα στη διαχείριση των χώρων πρόσδεσης των σκαφών, που ελλιμενίζονται στο χώρο.

Περαιτέρω και για την αποφυγή του κινδύνου ναυαγίου του σκάφους αποφασίστηκε, μετά την τήρηση των νομίμων διαδικασιών, η ρυμούλκηση του σκάφους σε κοντινό χώρο ανέλκυσης σκαφών.

Το Ε.Α.Κ.Ν/Α.Κ., επικαλούμενο τον κίνδυνο να δημιουργηθούν γενικότερα προβλήματα με την παραμονή του σκάφους στον γύρω του λιμένα χώρο, ζήτησε τον διορισμό κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς καθώς και να αναγνωριστεί το κληρονομικό δικαίωμα του Δημοσίου στο εν λόγω περιουσιακό στοιχείο του αποβιώσαντα.

Ενόψει του αιτήματος αυτού η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών υπέβαλε το εξεταζόμενο ερώτημα.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, για τη ρύθμιση των εννόμων σχέσεων του κληρονομούμενου (τύχη περιουσίας που κατέλειπε στην Ελλάδα) δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της ελληνικής έννομης τάξης και συγκεκριμένα οι διατάξεις του ν.4182/2013.

Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότηση 110/2019

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ