logo-print

Αποποίηση κληρονομιάς: Η παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από το θάνατο του κληρονομουμένου δεν την καθιστά άνευ ετέρου εκπρόθεσμη

ΝΣΚ: Νομικά ζητήματα από την εφαρμογή του άρθρου 1847 Α.Κ., ιδίως σε σχέση με τη βεβαίωση του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου

09/12/2019

03/01/2020

Αγωγή περί κλήρου
Αγωγή περί κλήρου

Με την υπ' αριθμ. 191/2019 γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε σε ερωτήματα του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με νομικά ζητήματα από την εφαρμογή του άρθρου 1847 Α.Κ., ιδίως σε σχέση με τη βεβαίωση του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα το ερώτημα του Υπουργείου Οικονομικών αφορούσε στο εάν είναι εμπρόθεσμες ή μη αποποιήσεις κληρονομιάς που έγιναν μετά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από το θάνατο του κληρονομουμένου. Το ερώτημα τέθηκε σε σχέση με την βεβαίωση κληρονομκού δκαιώματος του Δημοσίου. 

Διαβάστε επίσης: Κοινός τραπεζικός λογαριασμός και δικαιώματα κληρονόμων αποθανόντος δικαιούχου (ΑΠ 381/2018)

Στο ζήτημα αυτό, το ΝΣΚ (A Τμήμα) γνωμοδότησε ομόφωνα ότι:

Η αποποίηση κληρονομίας που έγινε από κληρονόμο μετά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από το θάνατο του κληρονομούμενου δεν την καθιστά άνευ ετέρου εκπρόθεσμη και τον αποποιηθέντα κληρονόμο πλασματικό κληρονόμο.

Το εν λόγω ζήτημα (το εμπρόθεσμο ή μη αποποίησης της κληρονομίας) ερευνάται είτε από τη Διοίκηση, κατά τη διαδικασία των άρθρων 61 και 62 του ν. 4182/2013, είτε από τα Δικαστήρια.

Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότηση 191/2019, η οποία δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή.

Πηγή: nsk.gr
Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send