logo-print

Προχωρεί η διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Κύπρου για τον μειωμένο ΦΠΑ στη μίσθωση των θαλαμηγών

Οι εν λόγω παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις που χορηγεί η Μεγαλόνησος ήρθαν στη φως της δημοσιότητας μέσω των εγγράφων «Paradise Papers»

26/07/2019

26/07/2019

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Η Επιτροπή έλαβε την Πέμπτη, 25-07-2019, περαιτέρω μέτρα για την εξάλειψη των παράνομων φορολογικών ελαφρύνσεων στον κλάδο των θαλαμηγών σε Ιταλία και Κύπρο, οι οποίες αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά μέσω των εγγράφων Paradise Papers. Η παρούσα ένδικη διαδικασία εντάσσεται επίσης στη διαρκή προσπάθεια της Επιτροπής να εξαλείψει τις αθέμιτες πρακτικές φοροαποφυγής στην ΕΕ.

Στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης δέσμης αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ιταλία στο Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή δεν έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση ενός παράνομου συστήματος απαλλαγών όσον αφορά τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για ναυλωμένες θαλαμηγούς στα ύδατα της ΕΕ. Παράλληλα, η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει αιτιολογημένες γνώμες στην Ιταλία και την Κύπρο για την μη είσπραξη ορθού ποσού φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στη μίσθωση θαλαμηγών. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις αυτού του τύπου μπορούν να επιφέρουν σημαντικές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

Ειδικότερα, οι διαδικασίες επί παραβάσει που κινήθηκαν, αφορούν:

Α) Παραπομπή στο Δικαστήριο: Κανόνες που διέπουν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τα καύσιμα μηχανοκίνητων σκαφών στην Ιταλία. Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης επιτρέπουν στα κράτη μέλη να μην φορολογούν τα καύσιμα που χρησιμοποιούν οι ναυτιλιακές εταιρείες για εμπορικούς σκοπούς, δηλαδή για παροχή υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών. Εξαίρεση χωρεί μόνο σε περίπτωση που το πρόσωπο που μισθώνει το σκάφος παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες σε τρίτους. Κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ, η Ιταλία επιτρέπει να χαρακτηρίζονται «εμπορικά» τα ναυλωμένα σκάφη αναψυχής, όπως οι θαλαμηγοί, ακόμη και αν προορίζονται για προσωπική χρήση. Η κατάσταση αυτή ενδεχομένως τους επιτρέπει να αντλούν ωφέλεια από την απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία των κινητήρων τους.

Β) Αιτιολογημένες γνώμες: οι φορολογικές νομοθεσίες της Κύπρου και της Ιταλίας προβλέπουν μειωμένη βάση ΦΠΑ για τη μίσθωση θαλαμηγών. Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τον ΦΠΑ επιτρέπουν φορολογικές απαλλαγές για υπηρεσίες όταν η πραγματική χρησιμοποίηση και εκμετάλλευση του προϊόντος γίνεται εκτός ΕΕ. Ωστόσο, οι κανόνες αυτοί δεν επιτρέπουν γενική κατ' αποκοπή μείωση χωρίς απόδειξη του τόπου πραγματικής χρησιμοποίησης της υπηρεσίας. Η Κύπρος και η Ιταλία έχουν θεσπίσει κανόνες για τον ΦΠΑ σύμφωνα με τους οποίους όσο μεγαλύτερο είναι το σκάφος τόσο μικρότερο τεκμαίρεται ότι είναι το μέρος της μίσθωσης που λαμβάνει χώρα σε ύδατα της ΕΕ. Κατά συνέπεια, η εφαρμοστέα βάση του ΦΠΑ μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Εάν η Κύπρος και η Ιταλία δεν λάβουν μέτρα ως προς τις ανωτέρω αιτιολογημένες γνώμες εντός των προσεχών δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Λόγω του μεγέθους του οικείου τομέα, αυτά τα παράνομα και ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα αντιβαίνουν και στις διαδικασίες δημοσιονομικής εξυγίανσης των εν λόγω κρατών μελών.

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023
Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
send