logo-print

Την τροποποίηση της ΚΥΑ για την απόδοση ΑΜΚΑ ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ, στην κατεύθυνση της συμμόρφωσής της προς τις πρόνοιες του ενωσιακού δικαίου, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα πρόσβασης στην εργασία, ασφάλιση και υγεία των αιτούντων άσυλο, που δεν αντιμετωπίζονται με απλές εγκυκλίους, πρότεινε με επιστολή του ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Ανδρέας Ποττάκης στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στους συναρμόδιους υπουργούς.

Ο κ. Ποττάκης ζήτησε επίσης την άμεση επίλυση της πρόσβασης των ασυνόδευτων και μη ανηλίκων αλλοδαπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επισημαίνοντας παράλληλα την πολυετή καθυστέρηση της έκδοσης της προβλεπόμενης κάρτας υγείας (ΚΥΠΑ).

Ο Συνήγορος του Πολίτη αναμένει την ανταπόκριση της διοίκησης στις προτάσεις του. 

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του Συνηγόρου αναφέρεται:

Η νομοθεσία για τον ΑΜΚΑ παρουσιάζεται αρκετά ευρεία, δεδομένου ότι ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης «καθιερώνεται υποχρεωτικά ως αριθμός εργασιακής και ασφαλιστικής ταυτοποίησης όλων των πολιτών της Χώρας» (παρ.1 άρθρ.153 Ν.3655/2008). Περαιτέρω, «…ουδείς δύναται να απασχοληθεί ως μισθωτός ή ως αυτοαπασχολούμενος, να ασφαλισθεί ή να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, να εκδώσει ή να ανανεώσει βιβλιάριο ασθενείας, να δικαιωθεί και να εισπράξει συντάξεις και γενικότερα πάσης φύσεως παροχές, επιδόματα και βοηθήματα, εάν δεν διαθέτει ΑΜΚΑ, ο οποίος αναγράφεται υποχρεωτικά επί όλων των ως άνω αντίστοιχων παραστατικών».

Αποσκοπώντας να αντικαταστήσει τον αντίστοιχο αριθμό μητρώου όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (παρ.6), ο ΑΜΚΑ έχει στην πράξη καθιερωθεί ως βασική προϋπόθεση κάθε κοινωνικοοικονομικής συναλλαγής.

-Η κατ’ εξουσιοδότηση της παρ.7 του άρθρου αυτού εκδοθείσα ΚΥΑ (αριθμ.οικ.7791/245/Φ80321, ΦΕΚ Β΄596/1.4.2009) «Καθορισμός διαδικασιών για την απόδοση ΑΜΚΑ από τα ΚΕΠ και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης»

  • αναφέρεται στους υπόχρεους απόκτησης ΑΜΚΑ [«όλοι οι ασφαλισμένοι {άμεσα ή έμμεσα} και οι συνταξιούχοι, καθώς επίσης και κάθε πρόσωπο που εργάζεται ή πρόκειται να αναλάβει εργασία εντός των ορίων της χώρας»] (άρθρ.1)
  • περιέχει περιοριστική απαρίθμηση των στοιχείων απογραφής κάθε ατόμου για την καταχώρηση στο Εθνικό Μητρώο και απονομή ΑΜΚΑ «στα ελληνικά», μεταξύ των οποίων του Φορέα Κύριας Ασφάλισης για τους άμεσα ασφαλισμένους, και για τους έμμεσα ασφαλισμένους του Φορέα Υγείας μαζί με τον ΑΜΚΑ του άμεσα ασφαλισμένου (άρθρ.3)
  • περιέχει επίσης απαρίθμηση δικαιολογητικών «για ξένους υπηκόους» ως εξής: «δελτίο ταυτότητας ομογενούς ή δελτίο ταυτότητας {αντίστοιχο της ελληνικής αστυνομικής) ή διαβατήριο ή  πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά {όταν δεν υπάρχει δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο ή τα έγγραφα αυτά δεν περιέχουν τα ζητούμενα για την απογραφή στοιχεία}.

Για ανήλικα άτομα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα αρκεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης» (άρθρ.4 παρ.2). Συνεπώς, το νομικό καθεστώς και τα δικαιολογητικά προσφύγων και αιτούντων άσυλο, αλλά και το καθεστώς των αλλοδαπών ανηλίκων, ασυνόδευτων ή μη, δεν είχε ληφθεί υπόψη κατά την έκδοση το έτος 2009 της ΚΥΑ αυτής για τις διαδικασίες απόδοσης ΑΜΚΑ, η οποία έχρηζε και χρήζει προσαρμογής, όπου δεν χωρεί ερμηνευτική υπαγωγή στις προβλέψεις της. 

Δείτε αναλυτικά την επιστολή στο synigoros.gr

Σχετικοί Τομείς

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ