logo-print

Δικαστική ήττα για το σήμα Caprice Παπαδοπούλου στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ

Το σήμα CAPRICE Παπαδοπούλου δεν έχει ενισχυμένο διακριτικό χαρακτήρα και δεν υφίσταται κίνδυνος σύγχυσης με το σήμα fripan caprice

17/10/2019

18/10/2019

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Με σημερινή του απόφαση το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι το σήμα CAPRICE Παπαδοπούλου δεν έχει ενισχυμένο διακριτικό χαρακτήρα και δεν υφίσταται κίνδυνος σύγχυσης του καταναλωτή με το σήμα fripan caprice.

Στις 22 Οκτωβρίου 2018 η Βιομηχανία Μπισκότων και Ειδών Διατροφής Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. (Μοσχάτο-Ταύρος, Ελλάδα) άσκησε προσφυγή κατά του EUIPO ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του πέμπτου τμήματος προσφυγών του EUIPO της 8ης Αυγούστου 2018 (υπόθεση R 493/2018‑5) και να απορριφθεί η καταχώρηση του εικονιστικού σήματος της«fripan VIENNOISERIE CAPRICE Pur Beurre » λόγω παράβασης του κανονισμού 207/2009/ΕΚ του Συμβουλίου για το κοινοτικό σήμα.

Κατά την προσφεύγουσα, το προγενέστερο σήμα Caprice έχει ενισχυμένο διακριτικό χαρακτήρα και υπάρχει ο κίνδυνος σύγχυσης των καταναλωτών δίνοντας περισσότερο προσοχή στη λέξη CAPRICE που είναι μέρος του σύνθετου επίμαχου σήματος.

Ισχυρίζεται δε ότι υπάρχει πρόθεση πρόκλησης σύγχυσης του κοινού μεταξύ των δυο σημάτων.

Με την σημερινή του απόφαση τοΓενικό Δικαστήριο επικυρώνει την απόφαση του EUIPO : το προγενέστερο σήμα CAPRICE δεν έχει ενισχυμένο διακριτικό χαρακτήρα. Δεδομένου ότι η εκτίμηση του κινδύνου σύγχυσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γνώσης του κοινού στη σχετική αγορά και εξετάζοντας συνολικά όλα τα κρίσιμα στοιχεία της υπόθεσης, όπως το καλυπτόμενο από το σήμα μερίδιο αγοράς, την ένταση, τη γεωγραφική έκταση και τη διάρκεια της χρησιμοποίησής του καθώς και το μέγεθος των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει η επιχείρηση για την προβολή του, το ΓΔΕΕ καταλήγει ότι δεν προκύπτει τέτοιος κίνδυνος σύγχυσης. Επίσης, τονίζει ότι το επιχείρημα περί κακής πίστης δεν μπορεί να γίνει δεκτό.

Έτσι, το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει την απόφαση του πέμπτου τμήματος προσφυγών του EUIPO και, ως εκ τούτου, απορρίπτει την προσφυγή και καταδικάζει την Παπαδόπουλος Α.Ε. στα δικαστικά έξοδα.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης (Τ-628/18) είναι διαθέσιμο στα αγγλικά και γαλλικά στην ιστοσελίδα CURIA.

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

send