logo-print

Δικαστική μάχη του GNOME με patent troll για εφαρμογή διαχείρισης εικόνων

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Πριν από ένα μήνα, το δημοφιλές γραφικό περιβάλλον εργασίας για λειτουργικά συστήματα τύπου Unix (π.χ. Linux, BSD κτλ), GNOME, ενημερώθηκε από μία εταιρεία - patent troll αναφορικά με την ύπαρξη διπλώματος ευρεσιτεχνίας για την ανάπτυξη της εφαρμογής επεξεργασίας εικόνων Shotwell.

Ως “patent trolling” ορίζεται η πρακτική που εμφανίζεται κυρίως σε χώρες με ανεπτυγμένη τεχνολογία (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία) όπου εταιρείες, εκμεταλλευόμενες την εκτενή προστασία που παρέχεται στους κατόχους πατεντών από το νόμο, έχουν εφαρμόσει ένα ιδιαίτερο επιχειρηματικό μοντέλο.

Αυτό που κάνουν στην ουσία είναι να αγοράζουν πατέντες από κάποιες εταιρείες και στη συνέχεια να επιδιώκουν δικαστικά την αποζημίωσή τους από άλλες εταιρείες, κατά κανόνα ισχυρότερες και με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια, για προσβολή δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με το GNOME, είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια εταιρεία στοχεύει ένα έργο ελεύθερου λογισμικού με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο υπάρχουν ανησυχίες ότι δεν θα είναι η τελευταία.

Η εν λόγω εταιρεία πρότεινε συμβιβασμό στο GNOMΕ, ζητώντας πετναψήφιο ποσό προκειμένου να παρέχει την άδειά της για να συνεχιστεί η ανάτπυξη του Shotwell.

Όπως αναφέρει το GNOME, η αποδοχή της πρότασης θα ήταν μία απλή και λιγότερο ακριβή επιλογή για το ίδρυμα, ωστόσο θα ήταν επίσης λανθασμένη.

Η αποδοχή της πρότασης θα επέτρεπε στην πατέντα να χρησιμοποιηθεί ως όπλο εναντίον αμέτρητων άλλων, συνεπώς το GNOME έκρινε ότι πρέπει να δράσει για όλα τα προγράμματα λογισμικού ανοικτού κώδικα.

Για αυτούς τους λόγους, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος GNOME, Neil McGovern, έδωσε εντολή στον νομικό σύμβουλο της εταιρείες να καταθέσει τρία έγγραφα στο αρμόδιο δικαστήριο της Καλιφόρνια.

Πρώτον: μια πρόταση για την απόρριψη του αιτήματος. Το GNOME δεν θεωρεί ότι πρόκειται για έγκυρο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή ότι το λογισμικό μπορεί ή πρέπει να μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατ 'αυτόν τον τρόπο.

Δεύτερον: την απάντηση του GNOME στο αίτημα. Το GNOME θέλει να δείξει ότι η χρήση του Shotwell και του ελεύθερου λογισμικού γενικά δεν επηρεάζεται από αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Τρίτον: την ανταγωγή του GNOME. Το GNOME θέλει να βεβαιωθεί ότι η υπόθεση θα συνεχιστεί, ακόμα και όταν η εταιρεία συνειδητοποιήσει ότι το GNOME θα απαντήσει στην πρόκλησή της.

Στόχος του Ιδρύματος GNOME είναι να στείλει ένα μήνυμα σε όλα τα panent trolls πως θα παλέψει απέναντι στις αγωγές τους, θα κερδίσει και θα ακυρώσει τα σχετικά δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Πηγή: gnome.org
Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ