logo-print

Πρόσφατες αποφάσεις Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (11/2019)

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Ανακοπή ΚΕΔΕ. Εκτελεστή πράξη η ατομική ειδοποίηση του α.47 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

ΔΠΑ 6481/2019, 29ο Τμήμα

Η προβλεπόμενη από το άρθρο 47 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4174/2013) ατομική ειδοποίηση αποτελεί τη μόνη εκτελεστή πράξη που εκδίδεται κατά το στάδιο που προηγείται της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης, η δε πράξη καταχώρησης στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της φορολογικής Διοίκησης που αποβλέπει στην παρακολούθηση της οφειλής αποτελεί μη εκτελεστή πράξη και η ανακοπή κατά της πράξης αυτής είναι απαράδεκτη.

Περαιτέρω, σε περίπτωση που το Δημόσιο επισπεύδει αναγκαστική εκτέλεση των απαιτήσεων του σε βάρος ατομικής περιουσίας κληρονόμου ο τελευταίος μπορεί να αντιτάξει την έλλειψη ενεργητικού της κληρονομίας, εφόσον έχει αποδεχθεί αυτήν με το ευεργέτημα της απογραφής και για όσο χρόνο διαρκεί το ευεργέτημα αυτό.

Δικαιοδοσία και αρμοδιότητα επί ανακοπής τράπεζας κατά αρνητικής δήλωσης τρίτου, Δήμου

ΔΠΑ 10360/2019, 25ο Τμήμα

Ανακοπή τραπεζικής εταιρείας κατά αρνητικής δήλωσης τρίτου, μετά την ΑΕΔ 1/2019.

Εφόσον η απαίτηση της οφειλέτιδος τεχνικής εταιρείας κατά του Δήμου, εις χείρας του οποίου, ως τρίτου, επιβλήθηκε η ένδικη κατάσχεση, έχει το χαρακτήρα απαίτησης δημοσίου δικαίου, προερχόμενης από διοικητική σύμβαση, η κρινόμενη διαφορά υπάγεται στη δικαιοδοσία των διοικητικών δικαστηρίων.

Δεδομένου δε ότι η ανακοπή αυτή επέχει θέση κύριου ενδίκου βοηθήματος [«αγωγής»] για την αναγνώριση της ύπαρξης και έκτασης της οφειλής από διοικητική σύμβαση, η εκδίκαση της ανήκει στην αρμοδιότητα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, προς το οποίο και παραπέμπεται.

Ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 70 του Κ.Δ.Δ. και στις διαφορές περί την εκτέλεση.

ΔΠΑ 10605/2019, 25ο Τμήμα

Ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 70 Κ.Δ.Δ. και στις διαφορές περί την εκτέλεση.

Απαραδέκτως, πάντως, ασκείται νέα (τρίτη) ανακοπή, μετά την απόρριψη έτερης, ως απαράδεκτης, ελλείψει νομιμοποιήσεως, όπως και ανακοπής ερημοδικίας κατ’ αυτής, αλλά και δεύτερης ανακοπής του ίδιου διαδίκου κατά του αυτού κατασχετηρίου εγγράφου.

Πηγή: adjustice.gr
Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ