logo-print

Eλάχιστη δικηγορική αμοιβή στη νέα διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού και προστασίας πρώτης κατοικίας απευθείας από τα πιστωτικά ιδρύματα

Δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4638/2019 - Ενημέρωση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

19/11/2019

22/11/2019

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δημοσιεύθηκε ο ν.4638/2019 (ΦΕΚ 181 Α΄/18-11-2019), με το άρθρο 6 του οποίου παρέχεται η δυνατότητα στον οφειλέτη, που επιθυμεί να αναθέσει σε δικηγόρο την προετοιμασία της αίτησής του, να το πράξει καταχωρώντας τα στοιχεία του δικηγόρου στην υποβαλλόμενη ηλεκτρονική αίτηση (του Ν. 4605/2019).

Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται από την πιστώτρια τράπεζατο ποσό των 120 € πλέον ΦΠΑ, στο στάδιο της προετοιμασίας της αίτησης και το ποσό 220 € πλέον ΦΠΑ στο στάδιο της αποδοχής της πρότασης από τον οφειλέτη ως (ελάχιστη) δικηγορική αμοιβή.

Ειδικότερα:

α) Εάν στη σύνταξη της αίτησης του οφειλέτη για τη ρύθμιση των οφειλών του μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (κατ’ άρθρο 72 ν. 4605/2019) συνέπραξε πληρεξούσιος δικηγόρος, τότε, ανεξάρτητα εάν η αίτηση υπογράφεται ή μη από τον πληρεξούσιο δικηγόρο, ο τελευταίος δικαιούται αμοιβής ύψους εκατόν είκοσι (120) ευρώ πλέον ΦΠΑ, η οποία προκαταβάλλεται από την πιστώτρια τράπεζα που είναι πρώτη στην υποθηκική τάξη επί της προς διάσωση κύριας κατοικίας.

β) Στην περίπτωση που ο οφειλέτης, που αιτείται τη συναινετική ρύθμιση των οφειλών του, εκπροσωπείται από πληρεξούσιο δικηγόρο και επιτευχθεί ρύθμιση, η πιστώτρια Τράπεζα που είναι πρώτη στην υποθηκική τάξη καταβάλλει ως ελάχιστη δικηγορική αμοιβή στον πληρεξούσιο δικηγόρο του αιτούντος το ποσό των διακοσίων είκοσι (220) ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις εντάχθηκαν στο ν.4638/2019 κατόπιν θεσμικής παρέμβασης του δικηγορικού σώματος καιμετά απόσυνάντηση του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού με τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρήστο Σταϊκούρα και Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, με σκοπό τη διασφάλιση της συμμετοχής και της αμοιβής των δικηγόρων στη νέα διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού και προστασίας πρώτης κατοικίας.

Πηγή: dsa.gr
Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
send