logo-print

«Προ των πυλών» νέοι κανόνες της ΕΕ για την ενίσχυση του crowdfunding

Ενιαία άδεια λειτουργίας για τις πλατφόρμες crowdfunding στην ΕΕ - Περισσότερες ευκαιρίες για τις start-ups να προωθήσουν τις ιδέες τους σε μία ευρύτερη βάση επενδυτών

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Την Τετάρτη, 18-12-2019, επιτεύχθηκε προσωρινή πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για ενίσχυση της συμμετοχικής χρηματοδότησης (ή αλλιώς, «crowdfunding») στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόταση αυτή αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και στοχεύει  στην αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται μέσω των συνεχώς αναδυόμενων τεχνολογικών καινοτομιών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, γνωστών ως «FinTech» (χρηματοπιστωτική τεχνολογία). 

Με αυτή τη συμφωνία, έχουν υιοθετηθεί ή συμφωνηθεί σε ενωσιακό επίπεδο 12 από τις συνολικά 13 νομοθετικές προτάσεις στον τομέα της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. 

Η συγκεκριμένη πολιτική συμφωνία θα υποβληθεί στη διαδικασία της τελικής επικύρωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Αφής στιγμής υιοθετηθεί, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα εναρμονίσει τους κανόνες σχετικά με τις πλατφόρμες συμμετοχικής χρηματοδότησης που βασίζονται σε επενδυτικά κεφάλαια ή κεφάλαια δανείων και οι οποίες λειτουργούν εντός της ΕΕ.

Στο εξής, καθίσταται ευκολότερη η διασυνοριακή δραστηριοποίησή τους στην ΕΕ χάρη στην προβλεπόμενη απαίτηση κατοχής ενιαίας άδειας λειτουργίας. Επιπλέον, θα διασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των επενδύσεων.

Επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη θα μπορούν πιο εύκολα να προσεγγίσουν μία σημαντικά μεγαλύτερη δεξαμενή πιθανών επενδυτών και έτσι να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους. 

Δήλωση

Ο Valdis Dombrovskis, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για Μία Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, δήλωσε: «Καλωσορίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ως προς την πρότασή μας για το crowfunding.

Η συμμετοχική χρηματοδότηση αποτελεί μία σημαντική πηγή εναλλακτικής χρηματοδότησης για πολλούς καινοτόμους επιχειρηματίες και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη που συναντούν δυσκολίες στην πρόσβαση στις παραδοσιακές μορφές χρηματοδότησης.

Μία ενωσιακή άδεια συμμετοχικής χρηματοδότησης θα συμβάλλει της πλατφόρμες του crowdfunding στη δραστηριοποίησή τους στην Ευρώπη. Έτσι, θα καταστεί εφικτό για τους επενδυτές να έρθουν σε επαφή με εταιρίες από ολόκληρη την ΕΕ, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες για τις εταιρίες και τους επιχειρηματίες, ούτως ώστε να προωθήσουν τις ιδέες τους σε μία ευρύτερη βάση επενδυτών.»   

Background

Η συμμετοχική χρηματοδότηση (ή αλλιώς, «crowdfunding») αποτελεί μία αναδυόμενη εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης η οποία συνδέει αυτούς που διατίθενται να προβούν σε απευθείας επενδύσεις με εκείνους που χρειάζονται χρηματοδότηση για ένα συγκεκριμένο έργο. Συνήθως, αναφέρεται σε δημόσιες διαδικτυακές προσκλήσεις για τη χρηματοδοτική συνεισφορά σε συγκεκριμένα έργα. Καθιερώνεται όλο και περισσότερο ως μία σημαντική πηγή εξεύρεσης και άντλησης κεφαλαίων για τις νέες εταιρίες. 

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

send