logo-print

Παραβίαση της ιδιωτικής ζωής η επ´ αόριστον διατήρηση DNA, δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογραφιών καταδικασθέντος για οδήγηση υπό μέθη

Ενδιαφέρουσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη διατήρηση δεδομένων ατόμου που καταδικάστηκε για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

14/02/2020

17/03/2020

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η επ' αόριστον διατήρηση DNA, δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογραφιών καταδικασθέντος για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ συνιστά παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής.

Ο προσφεύγων, Fergus Gaughran, είναι βρετανός υπήκοος, ο οποίος γεννήθηκε το 1972 και ζει στο Newry (Βόρεια Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Ο κ. Gaughran συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2008 επειδή οδηγούσε έχοντας καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, ένα αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση, γνωστό ως "εγγράψιμο αδίκημα" (recordable offence).

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου έδωσε δείγμα αναπνοής (αλκοτέστ), το οποίο κατέληξε θετικό.

Διαβάστε επίσης: Αναγνώριση προσώπου (Face recognition) και προσωπικά δεδομένα

Η αστυνομία πήρε επίσης φωτογραφία τους, τα δακτυλικά του αποτυπώματα και δείγμα DNA.

Όταν αργότερα κρίθηκε ένοχος, του επιβλήθηκε πρόστιμο, ενώ του απαγορεύθηκε να οδηγεί για διάστημα 12 μηνών, με την ποινή να εκτίεται το 2013.

Το δείγμα DNA του καταστράφηκε το 2015 κατόπιν αιτήσεώς του.

Η αστυνομική υπηρεσία της Βόρειας Ιρλανδίας ("PSNI ") εξακολουθεί να διατηρεί για αόριστο χρονικό διάστημα το προφίλ DNA (ψηφιακά δεδομένα) που εξήχθη από το δείγμα DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τη φωτογραφία του.

Ο κ. Gaughran αμφισβήτησε ανεπιτυχώς τη συνεχιζόμενη διατήρηση των δεδομένων του εκ μέρους της PSNI στα εθνικά δικαστήρια.

Στη συνέχεια, ο κ. Gaughran προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο έκρινε ομόφωνα ότι υπήρχαν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής).

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι για την απόφασή του δεν ήταν καθοριστική η διάρκεια της διατήρησης των δεδομένων, αλλά η απουσία ορισμένων διασφαλίσεων.

Στην περίπτωση του προσφεύγοντος τα προσωπικά του δεδομένα είχαν διατηρηθεί για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, χωρίς να ληφθεί υπόψη η σοβαρότητα του αδικήματος, η ανάγκη αορίστου διατήρησης και χωρίς πραγματική δυνατότητα επανεξέτασης.

Σημειώνοντας ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε είχε αποδειχθεί πιο εξελιγμένη από ότι θεώρησαν τα εγχώρια δικαστήρια στην παρούσα υπόθεση, ιδίως όσον αφορά την αποθήκευση και την ανάλυση των φωτογραφιών, το Δικαστήριο έκρινε ότι με τη διατήρηση των στοιχείων του προσφέυγοντος δεν είχε επιτευχθεί δίκαιη ισορροπία μεταξύ των δημόσιων και των δικών του συμφερόντων.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση.

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
send