logo-print

Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία: Πρόστιμο 6,7 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχειακό όμιλο για διακρίσεις μεταξύ των πελατών της

21/02/2020

21/02/2020

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόστιμο ύψους 6 678 000 ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον ισπανικό ξενοδοχειακό όμιλο Meliá, διότι είχε συμπεριλάβει περιοριστικές ρήτρες στις συμβάσεις του με ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Οι εν λόγω ρήτρες εισήγαν διακρίσεις εις βάρος καταναλωτών εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους, κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή περάτωσε τη διαδικασία που είχε κινήσει το 2017 κατά τεσσάρων τουριστικών πρακτόρων. Ειδικότερα, οι πάγιοι όροι και προϋποθέσεις των συμβάσεων της Meliá με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες περιείχαν ρήτρα σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις αυτές ίσχυαν μόνο για τους καταναλωτές που διέμεναν σε συγκεκριμένες χώρες.

Οι συμβάσεις διαιρούσαν την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά καθώς περιόριζαν τη δυνατότητα των τουριστικών πρακτόρων να πωλούν ξενοδοχειακά καταλύματα ελεύθερα σε όλες χώρες του ΕΟΧ και να ανταποκρίνονται σε απευθείας αιτήματα καταναλωτών που διέμεναν εκτός των καθορισμένων χωρών.

Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να δουν την πλήρη διαθεσιμότητα των ξενοδοχείων ή να κάνουν ξενοδοχειακές κρατήσεις στις καλύτερες τιμές μέσω τουριστικών πρακτόρων σε άλλα κράτη μέλη. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παράνομες πρακτικές της Meliá περιόριζαν τις επιλογές των Ευρωπαίων καταναλωτών και τη δυνατότητα να επιτυγχάνουν καλύτερες συμφωνίες στις αγορές τους.

Η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού δήλωσε σχετικά: «Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, πολύς κόσμος κάνει κρατήσεις για τις καλοκαιρινές του διακοπές, αναζητώντας τις πιο συμφέρουσες προσφορές. Η Meliá δεν επέτρεπε στους ταξιδιωτικούς πράκτορες να προσφέρουν ξενοδοχειακά καταλύματα ελεύθερα, οπουδήποτε στην Ευρώπη. Έτσι, οι καταναλωτές, ανάλογα με την εθνικότητά τους, είχαν πρόσβαση σε διαφορετικές προσφορές και σε διαφορετικές τιμές. Σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες, η πρακτική αυτή είναι παράνομη. Οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να αξιοποιούν πλήρως την ενιαία αγορά για να αναζητούν τις πλέον συμφέρουσες για αυτούς προσφορές.»

Πηγή: ec.europa.eu
Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

send