logo-print

Ο ΔΣΑ καταδικάζει την αποστολή ΜΑΤ στα νησιά και τα πρόσφατα κρούσματα αστυνομικής βίας

28/02/2020

28/02/2020

Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ψηφίσματα κατά της αποστολής διμοιριών ΜΑΤ στα νησιά Λέσβο και Χίο και των πρόσφατων κρουσμάτων αστυνομικής βίας εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κατά την χθεσινή του συνεδρίαση.

Ειδικότερα:

Ο ΔΣΑ καταδικάζει την αποστολή διμοιριών ΜΑΤ στα νησιά Λέσβο και Χίο

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, παρακολουθώντας διαρκώς τις εξελίξεις που άπτονται του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, που είναι ζήτημα εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές, καταδικάζει την αποστολή διμοιριών ΜΑΤ στα νησιά Λέσβο και Χίο, στο πλαίσιο της κατασκευής νέων κλειστών δομών φιλοξενίας, που δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα τις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομία και κατοίκους που αντιδρούν στις νέες δομές. Η άσκηση βίας και οι ακρότητες είναι αυτονόητα καταδικαστέες και είναι επιβεβλημένη η επίδειξη ψυχραιμίας εκ μέρους όλων, ιδίως δε εκ μέρους των κρατικών οργάνων. Το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί εθνικό θέμα μείζονος σημασίας υπεράνω κομματικών αποχρώσεων και πολιτικών πεποιθήσεων.

Η εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω των υπεράριθμων προσφύγων & μεταναστών στις υπάρχουσες δομές και των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών απαιτεί τη συνεργασία της κυβέρνησης με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες και πρέπει να έχει ως γνώμονα τόσο την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο όσο και την εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων στις περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας, όπου αυτοί φιλοξενούνται. Υπενθυμίζουμε δε, ότι τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως έχουν επωμιστεί εδώ και πέντε και πλέον χρόνια το μεγαλύτερο βάρος του εν λόγω ζητήματος, και οι κάτοικοί τους έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστη ανθρωπιστική διάθεση.

Συνεπώς, αντιμετώπιση των αιτημάτων τους απαιτεί τουλάχιστον νηφαλιότητα όπως αρμόζει σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία. Υπό το φως των ανωτέρω, χαιρετίζουμε την κίνηση της απόσυρσης των αστυνομικών δυνάμεων που μετέβησαν στις παραπάνω περιοχές και καλούμε την Πολιτεία να εκκινήσει άμεσα ουσιαστικό διάλογο, τόσο με τους τοπικούς φορείς, όσο και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών προκειμένου αφ’ ενός να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση του ζητήματος με τρόπο αποτελεσματικό, αφ’ ετέρου δε να αποφευχθούν οι κοινωνικές εντάσεις στο μέλλον.

Ψήφισμα του ΔΣΑ για τα πρόσφατα κρούσματα αστυνομικής βίας

Ο ΔΣΑ σταθερά αποδοκιμάζει τη βία, από όπου και αν προέρχεται. Η παράνομη βία δεν μπορεί να έχει κανένα δικαιοπολιτικό έρεισμα σε ένα κράτος δικαίου, που προστατεύει το δικαίωμα ασφάλειας των πολιτών. Η συνταγματική επιταγή της αρχής του κράτους δικαίου συνεπάγεται, όμως, παραλλήλως, ότι και η αστυνομική δράση υπείκει στο δίκαιο και διέπεται από την αρχή της αναλογικότητας. Χάριν της νομιμότητας, η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει κατά πρώτο λόγο τα κρατικά όργανα, θεωρούμε αυτονόητη την με βάση τα προβλεπόμενα στο νόμο εκκίνηση και άμεση ολοκλήρωση διαδικασιών έρευνας και πειθαρχικού ελέγχου για όλες τις καταγγελίες που αφορούν σε ενέργειες υπέρμετρης ή δυσανάλογης άσκησης βίας, που θέτει σε διακινδύνευση τα θεμελιώδη έννομα αγαθά της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας. Παρόλο που το σχετικό νομικό πλαίσιο επιδέχεται αρκετές βελτιώσεις, οι κείμενες διατάξεις που προβλέπουν εχέγγυα λογοδοσίας των αστυνομικών οργάνων και ελέγχου των καταγγελιών πολιτών για έκνομες πράξεις αστυνομικών πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς, προς την κατεύθυνση δε, αυτήν θα συνεχίσουμε πάντα να είμαστε παρόντες, αξιώνοντας την τήρηση της νομιμότητας σε κάθε περίπτωση.

Συνεπείς στις ανωτέρω αρχές, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα αστυνομικής βίας, ιδίως τα περιστατικά που έλαβαν χώρα στο Γκάζι, στην ΑΣΟΕΕ και στο Χολαργό, όπου οι αστυνομικοί έφεραν ή χρησιμοποίησαν το υπηρεσιακό τους περίστροφο εκτός υπηρεσίας, αποδοκιμάζει αναφανδόν την κατοχή και τη χρήση υπηρεσιακών όπλων εκτός υπηρεσίας και ζητεί να ληφθούν όλα τα αναγκαία, νόμιμα μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ. και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να παταχθούν παρόμοια φαινόμενα και να μην επαναληφθούν.

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
send