logo-print

Δικαίωμα στη λήθη: Πρόστιμο 7 εκατομμυρίων ευρώ στη Google για παραβίαση του GDPR

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Πρόστιμο ύψους 75 εκατομμυρίων σουηδικών κορόνων (περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ) για μη συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΔΠ - GDPR) επέβαλε στη Google η σουηδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Google, στο πλαίσιο λειτουργίας της μηχανής αναζήτησής της, δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το δικαίωμα διαγραφής.

Ο ΓΚΠΔ αυξάνει το επίπεδο ευθύνης για οργανισμούς που συλλέγουν και επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και ενισχύει τα δικαιώματα των ατόμων.

Διαβάστε επίσης: Δικαίωμα στη λήθη: Τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτημάτων διαγραφής από τις αρχές προστασίας δεδοµένων

Ένα σημαντικό μέρος αυτών των δικαιωμάτων είναι η δυνατότητα των ατόμων να ζητούν τη διαγραφή των στοιχείων τους από αποτελέσματα αναζήτησης.

«Διαπιστώσαμε ότι η Google δεν συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις της σε σχέση με αυτό το δικαίωμα προστασίας δεδομένων», αναφέρει η Lena Lindgren Schelin, Γενική Διευθύντρια της σουηδικής Αρχής.

Η Σουηδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων τονίζει ιδιαιτέρως το γεγονός ότι η Google δεν διέγραψε σωστά δύο από τις καταχωρίσεις αποτελεσμάτων αναζήτησης, όπως είχε διατάξει η Αρχή το 2017.

Σε μία από τις περιπτώσεις η Google έκανε μια πολύ στενή ερμηνεία των διευθύνσεων που χρειάζεται να καταργηθεί η καταχώριση των αποτελεσμάτων αναζήτησης, ενώ στη δεύτερη, η Google δεν κατήργησε τις καταχωρίσεις χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Όπως αναφέρει ο Olle Pettersson της σουηδικής Αρχής, στην αίτηση της διαγραφής της η Google δηλώνει ότι ο κάτοχος του ιστότοπου θα ενημερωθεί σχετικά με το αίτημα κατά τρόπο που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το υποκείμενο να μην ασκεί το δικαίωμά του, υπονομεύοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους.

Διαβάστε επίσης: Δικαίωμα στη λήθη και ευαίσθητα δεδομένα σε ΦΕΚ: Σημαντική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Η Google δεν διαθέτει νομική βάση για την ενημέρωση των κατόχων ιστότοπων όταν καταργούνται οι καταχωρίσεις αποτελεσμάτων αναζήτησης και, επιπλέον, παρέχει στους χρήστες παραπλανητικές πληροφορίες στη φόρμα αίτησης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αρχή υποχρέωσε τη Google να διακόψει και να εγκαταλείψει μελλοντικά αυτήν την πρακτική.

Η Google μπορεί να προσβάλει την απόφαση της σουηδικής αρχής εντός τριών εβδομάδων. 

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στα σουηδικά.

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ