logo-print

Φινλανδία: Τη διαγραφή αποτελεσμάτων αναζήτησης από τη Google διέταξε το Γραφείο του Διαμεσολαβητή για την Προστασία των Δεδομένων

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Ο Αναπληρωτής Διαμεσολαβητής (Ombudsman) Προστασίας Δεδομένων εξέδωσε τέσσερις εντολές προς τη Google προκειμένου να απαλειφθούν σύνδεσμοι από αποτελέσματα της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Φινλανδικής Εποπτικής Αρχής της 8-5-2020, το γραφείο του Διαμεσολαβητή εξέτασε εννέα καταγγελίες πολιτών κατά της άρνησης της Google να ικανοποιήσει το περίφημο Right to be forgotten (RTBF), το δικαίωμά τους στη λήθη.

Από τις καταγγελίες αυτές έγιναν δεκτές οι τέσσερις, στις οποίες κρίθηκε ότι η εμφάνιση των αποτελεσμάτων προσέβαλε δυσανάλογα το δικαίωμα των καταγγελλόντων στην ιδιωτική ζωή. Ειδικότερα:

- Οι δύο εντολές αφορούν στην κατάργηση συνδέσμων αποτελεσμάτων αναζήτησης που αναφέρονταν σε άτομα που είχαν καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα. Σε μία από τις περιπτώσεις, η αναζήτηση με το όνομα του ατόμου αποκάλυπτε τον αριθμό ταυτότητάς του, ενώ η άλλη εμφάνιζε μια γυμνή φωτογραφία του. Ο Αναπληρωτής Διαμεσολαβητής Προστασίας Δεδομένων θεώρησε ότι αυτές οι πληροφορίες πρέπει να ενταχθούν στο πεδίο της προστασίας της ιδιωτικότητας των καταγγελλόντων, ακόμη και αυτοί είχαν καταδικαστεί για έγκλημα.

- Η τρίτη εντολή αφορά στην κατάργηση συνδέσμων για πρόσωπο που κατηγορήθηκε για έγκλημα, αλλά αθωώθηκε.

- Στην τελευταία από τις τέσσερις εντολές, οι σύνδεσμοι που εμφανίζονταν στα αποτελέσματα αναζήτησης περιελάμβαναν δηλώσεις που είχε κάνει ο καταγγέλλων, ως εκπρόσωπος του εργοδότη του. Ο Αναπληρωτής Διαμεσολαβητής έκανε δεκτό το αίτημα διαγραφής, δεδομένου ότι ο καταγγέλλων δεν αποτελούσε στέλεχος της Διοίκησης του φορέα (ήταν Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων), ενώ σταθμίστηκε η ζημία στη φήμη και την ιδιωτική ζωή του προσώπου από την εμφάνιση των αποτελεσμάτων αυτών.

Πρόκειται για τις πρώτες αποφάσεις για το RTBF της Φινλανδικής Αρχής μετά την έναρξη ισχύος του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

Το Δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο στα αγγλικά.

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
send