logo-print

Κορωνοϊός: Παρακολούθηση της καραντίνας μέσω εφαρμογής λανσάρει η Κυβέρνηση της Πολωνίας

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Ένα από τα ζητήματα που έχουν απασχολήσει τις τελευταίες ημέρες τις αρχές σε όλη την Ευρώπη είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να διασφαλίζεται το ότι, όσοι τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα, τηρούν την υποχρέωσή τους αυτή και δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των υπολοίπων.

Η πολωνική κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό μέσω μιας εφαρμογής για έξυπνα κινητά. Η εφαρμογή αυτή λέγεται «Kwarantanna domowa» (κατ’οίκον καραντίνα) και από την Πέμπτη 19 Μαρτίου είναι διαθέσιμη για κατέβασμα στο Google Play και το App Store.

Η εφαρμογή απευθύνεται – για την ώρα τουλάχιστον – μόνο στους πολίτες που δίνουν τα στοιχεία τους στα αεροδρόμια της χώρας, όταν επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Τα στοιχεία αυτά ανεβαίνουν, σε διάστημα 2-3 ωρών από την καταχώρισή τους, στη βάση δεδομένων της εφαρμογής, ενώ η εγγραφή στην υπηρεσία είναι δυνατή μόνο σε όσους χρήστες έχουν καταχωρηθεί στη βάση αυτή. Αμέσως μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής, ο χρήστης καλείται να δώσει τον αριθμό του τηλεφώνου του, προκειμένου να ταυτοποιηθεί με πρόσωπο στο οποίο έχει επιβληθεί η καραντίνα.

Στη συνέχεια και προκειμένου να ενεργοποιηθεί η χρήση της εφαρμογής, ο χρήστης καλείται να τραβήξει μια selfie και να την ανεβάσει στο σύστημα.

Η φωτογραφία αυτή χρησιμοποιείται ως φωτογραφία αναφοράς, προκειμένου να εξαχθεί το βιομετρικό υπόδειγμα. Από τη στιγμή εκείνη, το σύστημα παρακολούθησης της καραντίνας έχει τεθεί σε λειτουργία.

Κάθε μια από τις 14 ημέρες παραμονής του στο σπίτι, ο χρήστης λαμβάνει μήνυμα προκειμένου να επιβεβαιώσει το ότι βρίσκεται στο σπίτι του. Τα μηνύματα αυτά μπορούν να αποστέλλονται αρκετές φορές την ημέρα και πάντοτε χωρίς προειδοποίηση.

Από τη στιγμή που ο χρήστης λαμβάνει το μήνυμα έχει στη διάθεσή του 20 λεπτά, για να ανεβάσει μια πρόσφατη selfie του από το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται με τη χρήση της τεχνολογίας.

Με τη χρήση των δεδομένων γεωεντοπισμού της εφαρμογής, των μεταδεδομένων της φωτογραφίας και την αναγνώριση προσώπου του χρήστη, η εφαρμογή μπορεί να επιβεβαιώσει άμεσα το αν αυτός τηρεί την υποχρέωσή του να παραμείνει εσώκλειστος.

Σε αντίθετη περίπτωση, καθώς και στην περίπτωση όπου ο χρήστης αργήσει να ανταποκριθεί, η αστυνομία λαμβάνει την εντολή να τον αναζητήσει, ενώ το πρόστιμο για μη τήρηση των μέτρων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5.000 ζλότυ (1.094 ευρώ).

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του Πολωνικού Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Karol Manys, η φιλοσοφία της κυβέρνησης πίσω από τη διάθεση της εφαρμογής αυτής είναι απλή: «Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα έχουν μια επιλογή: Είτε να δέχονται απροειδοποίητες επισκέψεις από την αστυνομία ή να κατεβάσουν την εφαρμογή αυτή».

Η ανακοίνωση για τη διάθεση εφαρμογής είναι διαθέσιμη στα πολωνικά.

Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send