logo-print

Αλλαγές στο πλαίσιο για τον περιορισμό της κυκλοφορίας - Τι προβλέπει η νέα απόφαση

Νέες εξαιρέσεις στη μετακίνηση πολιτών (μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, σίτιση αδέσποτων ζώων) - ΤΙ αλλάζει σε βεβαιώσεις και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

26/03/2020

27/03/2020

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπουργική απόφαση για τη συμπλήρωση του πλαισίου αναφορικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας  προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Συγκεκριμένα:

Εξαιρέσεις μετακίνησης πολιτών

1. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου (εξαιρέσεις μετακίνησης πολιτών) προστίθενται περιπτώσεις θ, ι και ια, ως εξής:

«θ) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.

ι) Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.

ια) Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη»

Διαβάστε επίσης: Η πρώτη δίκη αποκλειστικά μέσω Skype κρατά ζωντανή την απονομή δικαιοσύνης εν μέσω κορωνοϊού

Βεβαιώσεις για τη μετάβαση από και προς εργασία

2. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου πρώτου αντικαθίσταται ως εξής: «Για τις περ. (α) και (ι) της παρ. 2, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια ή διαμορφώνεται με βάση τον τρόπο εργασίας του πολίτη σύμφωνα με τις ισχύουσες έκτακτες ρυθμίσεις και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από το νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης (Βεβαίωση τύπου Α)».

3. Στο τέλος της παρ. 3 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικώς για την εφαρμογή της περ. (ια) της παρ. 2 απαιτείται βεβαίωση του δήμου κατοικίας του πολίτη, στην οποία αναφέρονται ο τόπος, η ημέρα ή οι ημέρες και ο προγραμματισμένος χρόνος σίτισης, ο οποίος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες».

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

4. Η παρ. 5 του άρθρου πρώτου αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Επιβατηγά, δημόσιας και ιδιωτικής χρήσεως, οχήματα κυκλοφορούν για τους λόγους της παρ. 2 της παρούσας μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη. Εξαιρούνται του περιορισμού του προηγούμενου εδαφίου: α) οχήματα στα οποία επιβαίνουν, πλην του οδηγού, ανήλικα τέκνα, υπό την προϋπόθεση ότι η κατ’ οίκον παραμονή τους υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη, β) όσοι μετακινούνται κατ’ εφαρμογή της περ. (η) της παρ. 2.

Εξαιρούνται επίσης δημόσιας χρήσης οχήματα που μεταφέρουν πρόσωπο, το οποίο χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Ειδικώς η λειτουργία επιβατηγών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία επιτρέπεται μόνο με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και σχετικού δελτίου κίνησης, από το οποίο προκύπτει η διαδρομή του οχήματος, και υπό την προϋπόθεση της κάλυψης κατ’ ανώτατο όριο του πενήντα τοις εκατό (50%) των διαθέσιμων θέσεων επιβατών».

Δείτε αναλυτικά την απόφαση.

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο