logo-print

Επιτρέπεται η απεικόνιση της ελληνικής σημαίας στις συσκευασίες εμπορικών προϊόντων-τροφίμων (ΝΣΚ)

Ως ένδειξη γεωγραφικού προσδιορισμού, δηλαδή τόπου προέλευσης ή χώρας καταγωγής ενός τροφίμου ή πρωταρχικού συστατικού του

02/04/2020

03/04/2020

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Με γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε σε ερώτημα του Υπουργείου Ανάπτυξης αναφορικά με το εάν είναι επιτρεπτή η απεικόνιση της ελληνικής σημαίας στις συσκευασίες εμπορικών προϊόντων-τροφίμων.

Σύμφωνα με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Β' Τμήματος, η χρήση της ελληνικής σημαίας, ως ένδειξη γεωγραφικού προσδιορισμού, δηλαδή τόπου προέλευσης ή χώρας καταγωγής ενός τροφίμου ή πρωταρχικού συστατικού του στις συσκευασίες τροφίμων είναι νόμιμη.

Διαβάστε επίσης: Προστασία καταναλωτών κατά τις ηλεκτρονικές αγορές: Οδηγίες από τον Συνήγορο του Καταναλωτή

Μεταξύ άλλων στη γνωμοδότηση αναφέρεται πως η χρήση της ελληνικής σημαίας επί συσκευασίας εμπορικών προϊόντων που αποτελούν τρόφιμα αποκλείεται μόνο όταν γίνεται για διαφημιστικό σκοπό ή ως εμπορικό σήμα.

Επιτρέπεται όμως στην περίπτωση που αποτελεί ένδειξη ή δήλωση γεωγραφικού προσδιορισμού ή γεωγραφικής προέλευσης τροφίμου ή πρωταρχικού συστατικού του.

Και τούτο, διότι η αναφερόμενη στο άρθρο 6 παρ. 11δ του ν. 851/1978 απαγόρευση της χρήσης της ελληνικής σημαίας, ως εθνικού συμβόλου, για εμπορικούς σκοπούς έχει την έννοια ότι η χρήση αυτή είναι ανεπίτρεπτη μόνον, όταν στοχεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση και προώθηση επιχειρηματικών και εμπορικών συμφερόντων με την στενή έννοια του όρου και όχι, όταν αποβλέπει στη σαφέστερη και πιο κατανοητή, από το ευρύ καταναλωτικό κοινό, προβολή της χώρας προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος (ενόψει, άλλωστε, και της γνωστής σύγχυσης που έχει προκληθεί στο ζήτημα αυτό, εξαιτίας της ανταγωνιστικής δράσης από παραγωγούς συναφών προϊόντων εκτός Ελλάδος).

Η άποψη αυτή ενισχύεται και από την ευχέρεια που παρέχει ο ευρωπαίος νομοθέτης σε υπεύθυνους επιχειρήσεων Τροφίμων στην χρήση συμβόλων ή εικονογραμμάτων με τον Κανονισμό 1169/2011.

Επιπλέον στον κανονισμό 775/2018 αναφέρεται σε ενδείξεις με μη λεκτικές μορφές και στον 802/2019 κανονισμό σε σύμβολα ή γραφικές απεικονίσεις.

Η συχνή αναφορά δηλαδή σε σύμβολα ή γραφικές απεικονίσεις ως ένδειξη τόπου προέλευσης ενός τροφίμου δείχνει την προτίμηση του ευρωπαίου νομοθέτη σε κάθε πρόσφορο μέσο που Θα ενημερώνει με σαφήνεια και ακρίβεια τον καταναλωτή.

Εφόσον λοιπόν η ελληνική σημαία, που αποτελεί σύμβολο ή μη λεκτική μορφή ένδειξης γεωγραφικού προσδιορισμού, χρησιμοποιείται για να επισημάνει την χώρα καταγωγής ή τον τόπο προέλευσης ενός τροφίμου ή του πρωταρχικού συστατικού του, η χρήση αυτή είναι νόμιμη και συνεπώς επιτρεπτή. 

Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότηση.

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ο ΝΕΟΣ Ν. 5090/2024
Η Διαμεσολάβηση
send