logo-print

Τη λήψη αναγκαίων μέτρων στα σωφρονιστικά καταστήματα λόγω κοροναϊού ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

10/04/2020

10/04/2020

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ του ΔΣΑ με τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων στα σωφρονιστικά καταστήματα λόγω κοροναϊού

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας αποτελούμενη από τους Συμβούλους Θανάση Καμπαγιάννη, Νίκο Κουτκιά και Βασίλη Παπαστεργίου συναντήθηκε σήμερα με την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

Η αντιπροσωπεία του ΔΣΑ έθεσε το ζήτημα της ανάγκης άμεσης λήψης μέτρων αποσυμφόρησης των φυλακών, υπό τις παρούσες συνθήκες πρωτοφανούς υγειονομικής απειλής. Επισήμανε συναφώς, ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις Ελληνικές φυλακές είναι, ούτως ή άλλως, οξύτατο και ότι η συγκυρία της πανδημίας αυξάνει αντικειμενικά τους κινδύνους μιας γενικευμένης υγειονομικής κρίσης στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Η αντιπροσωπεία του ΔΣΑ εξέφρασε την ανησυχία της για την προβληματική πρόσβαση των κρατουμένων σε υπηρεσίες υγείας. Υπογράμμισε την ανάγκη λήψης ιδιαίτερης μέριμνας για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων (κρατούμενους με βαριά νοσήματα, ηλικιωμένους κρατούμενους), δηλαδή για ομάδες κρατουμένων που αντικειμενικά θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση κρούσματος.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Γενικής Γραμματέως ότι οι φυλακές είναι θωρακισμένες απέναντι στην πανδημία, η αντιπροσωπεία του ΔΣΑ εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με την μη ύπαρξη κρουσμάτων, δεδομένου του ασυμπτωματικού χαρακτήρα της νόσου και της καθυστέρησης εκδήλωσης των συμπτωμάτων.

Περαιτέρω, επισήμανε το γεγονός ότι τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας στις φυλακές συνδέονται με την λήψη έκτακτων μέτρων, περιοριστικών των δικαιωμάτων των κρατουμένων (αναστολή αδειών, περιορισμός επισκεπτηρίων), που δεν μπορεί να παραταθούν επ'άπειρον.

Έγινε, τέλος, μνεία στις σχετικές εκκλήσεις της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντάνια Μιγιάτοβιτς, της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), καθώς και στην σχετική τοποθέτηση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της Ε.Ε., Ντιντιέ Ρεντερς, που καλούν σε λήψη άμεσων μέτρων αποσυμφόρησης.

Η Γενική Γραμματέας, από την πλευρά της, τόνισε ότι έχει ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο προστασίας των κρατουμένων από την πανδημία.

Δήλωσε ότι κατανοεί τις θέσεις και τους προβληματισμούς του ΔΣΑ και εξέφρασε τη θέση ότι, ανεξαρτήτως της παρούσας πανδημίας, αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε κρατούμενου στην χώρα μας να απολαμβάνει ασφάλεια και ανθρώπινες συνθήκες υγιεινής στα καταστήματα κράτησης.

Αναγνώρισε ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν συγκεκριμένο αριθμό κρατουμένων και όχι υπεράριθμους, άποψη που, ως νομικούς και υπερασπιστές των ανθρωπίνων αξιών και δικαιωμάτων, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Τέλος, δήλωσε ότι τελεί υπό εξέταση από την Κυβέρνηση η θέσπιση αποσυμφορητικών διατάξεων.

Το ζήτημα πρόκειται να τεθεί και στην επικείμενη συνάντηση του Προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Πηγή: dsa.gr
O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
send