logo-print

Δικαστήριο ΕΕ: Η Ryanair οφείλει να ενημερώνει τον καταναλωτή για τις αναπόφευκτες τιμολογήσεις κατά την πρώτη αναφορά στο online σύστημα κράτησης

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η Διαμεσολάβηση

Με σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι η Ryanair οφείλει να ενημερώνει τον καταναλωτή για τις αναπόφευκτες και προβλέψιμες τιμολογήσεις κατά την πρώτη αναφορά στο σύστημα κράτησης στο διαδίκτυο.

Το 2011, η Autorità garante della concorrenza e del mercato – Antitrust (ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού) (AGCM) επέκρινε τη Ryanair για τη δημοσίευση στον ιστότοπό της των αντιτίμων των υπηρεσιών αερομεταφορών τα οποία δεν εμφάνιζαν, κατά την πρώτη αναφορά, τα ακόλουθα στοιχεία:

1. την επιβάρυνση λόγω επιβολής ΦΠΑ για τις εθνικές πτήσεις

2. τα έξοδα ηλεκτρονικού ελέγχου εισιτηρίων και

3. τα έξοδα για την πληρωμή με πιστωτική κάρτα διαφορετική από αυτήν που έχει καθοριστεί από τη Ryanair.

Η AGCM θεώρησε ότι τα στοιχεία αυτά ήταν αναπόφευκτα και προβλέψιμα και ότι, ως εκ τούτου, ο καταναλωτής έπρεπε να ενημερωθεί για αυτά κατά την πρώτη αναφορά του αντιτίμου, δηλαδή, πριν ξεκινήσει η διαδικασία κράτησης. Έτσι, η AGCM επέβαλε πρόστιμα στην Ryanair για αθέμιτη εμπορική πρακτική.

Η Ryanair προσέβαλε την απόφαση της AGCM ζητώντας την ακύρωσή της ενώπιον των ιταλικών διοικητικών δικαστηρίων.

Δεδομένου ότι η προσφυγή της απορρίφθηκε πρωτοδίκως, η Ryanair άσκησε έφεση ενώπιον του Consiglio di Stato (Συμβουλίου της Επικρατείας, Ιταλία). Το τελευταίο ερωτά ουσιαστικά το ΔΕΕ εάν, βάσει του κανονισμού σχετικά με κοινούς κανόνες εκμετάλλευσης των αεροπορικών γραμμών, τα σχετικά στοιχεία του τιμήματος εμπίπτουν στην κατηγορία των επιπρόσθετων τιμολογήσεων που είναι αναπόφευκτες και προβλέψιμες και εάν, πρέπει, συνεπώς, να περιληφθούν στη δημοσίευση της αρχικής προσφοράς.

Το πλήρες κείμενο της αποφάσεως παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα CVRIA

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση