logo-print

Προσωπικά δεδομένα: Συλλογή νομολογίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Σημαντικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ σε υποθέσεις που αφορούν την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

05/05/2020

19/06/2020

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξέδωσε επικαιροποιημένο θεματικό δελτίο με τις σημαντικότερες αποφάσεις του αναφορικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η συλλογή νομολογίας για τα προσωπικά δεδομένα περιλαμβάνει μία σειρά αποφάσεων που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως τη συλλογή γενετικών δεδομένων, αποτυπωμάτων, δεδομένων GPS, υγείας, την κρυφή παρακολούθηση, την υποκλοπή επικοινωνιών, την παρακολούθηση του υπολογιστή εργαζομένου, τη χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης και πολλά ακόμα θέματα.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζες, εισπρακτικές εταιρείες και προσωπικά δεδομένα: Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το ζήτημα της νομιμότητας ενημέρωσης των δανειοληπτών

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο, η απλή αποθήκευση δεδομένων που αφορούν την ιδιωτική ζωή ενός ατόμου συνιστά επέμβαση κατά την έννοια του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής. Η μεταγενέστερη χρήση των αποθηκευμένων πληροφοριών δεν έχει καμία επίπτωση στην παραπάνω διαπίστωση.

Εντούτοις, κατά τον καθορισμό του κατά πόσον τα προσωπικά στοιχεία που διατηρούνται από τις αρχές αφορούν σε οποιαδήποτε πτυχή της ιδιωτικής ζωής του ατόμου, το Δικαστήριο θα λάβει δεόντως υπόψη το συγκεκριμένο πλαίσιο εντός του οποίου καταγράφηκαν και διατηρήθηκαν οι επίμαχες πληροφορίες, τη φύση των στοιχείων, τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται και επεξεργάζονται και τα αποτελέσματα που μπορούν να εξαχθούν (απόφαση στην υπόθεση S. and Marper v. the United Kingdom).

Υπενθυμίζεται ότι το θεματικό δελτίο δεν είναι εξαντλητικό, ωστόσο αποτελεί μία πολύ χρήσιμη συλλογή νομολογίας για τους ενδιαφερόμενους.

Η συλλογή νομολογίας για το δικαίωμα στην προστασία προσωπικών δεδομένων, η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα σχετικών υποθέσεων, είναι διαθέσιμη στην αγγλική γλώσσα εδώ.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Νόμιμη η παρακολούθηση εργαζομένων με κρυφές κάμερες υπό προϋποθέσεις

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send