logo-print

Νέοι δικηγόροι: Επιστολή στον Πρωθυπουργό για την αποζημίωση των 800 ευρώ

Ζητούν την άμεση παρέμβασή του ώστε να εκδοθεί άμεσα η απόφαση για την χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μηνός Μαΐου, ύψους 800 ευρώ, σε όλους τους Δικηγόρους και Ασκούμενους Δικηγόρους

08/05/2020

08/05/2020

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5

Eπιστολή στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κοινοποιούμενη στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, στον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Δικαιοσύνης και στους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, απέστειλαν οι Πρόεδροι των Ενώσεων Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Λαμίας, Ρόδου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων και Ασκουμένων Δικηγόρων Πειραιά, με την οποία ζητούν την άμεση παρέμβασή του ώστε να εκδοθεί άμεσα η προβλεπόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μηνός Μαΐου, ύψους 800 ευρώ, σε όλους τους Δικηγόρους και Ασκούμενους Δικηγόρους.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η οικονομική στήριξη των Δικηγόρων με χαμηλά εισοδήματα, των νέων Δικηγόρων και των Ασκούμενων Δικηγόρων δεν πρέπει να παραγνωριστεί σε καμία περίπτωση, αφού αποτελούν ένα από τα πιο ευαίσθητα εργασιακά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας τα οποία χρήζουν της άμεσης προστασίας της Πολιτείας.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής των Προέδρων προς τον Πρωθυπουργό:

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι συνθήκες τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πρωτόγνωρες για τον σύγχρονο πολιτισμό και οι οικονομικές επιπτώσεις τεράστιες σε όλο το φάσμα των οικονομικών κλάδων. Η υγειονομική αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κρίσης από την ελληνική Πολιτεία κρίνεται εξαιρετικά επιτυχημένη μέχρι σήμερα, όμως η οικονομία και οι επαγγελματίες δέχονται ήδη ένα τεράστιο πλήγμα.

Συγκεκριμένα, οι Δικηγόροι και οι Ασκούμενοι Δικηγόροι, ήδη από τις 13/03/2020 με την παύση λειτουργίας των Δικαστηρίων, βρίσκονται ουσιαστικά χωρίς κανένα εισόδημα, ενώ ακόμη και σήμερα, τα Δικαστήρια παραμένουν κλειστά, αφού οι λίγες κατεπείγουσες διαδικασίες που έχουν ανοίξει, δεν έχουν επιφέρει ούτε στο ελάχιστο επανάκτηση δικηγορικής ύλης για το σύνολο του δικηγορικού κλάδου, ο οποίος παραμένει ακόμα χωρίς κανένα εισόδημα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η βοήθεια της Πολιτείας προς τους Ασκούμενους Δικηγόρους κρίνεται αναγκαία καθώς η συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών τους βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από τους συναδέλφους στους οποίους ασκούνται, των όποιων το εισόδημα έχει εκμηδενιστεί.

Επίσης, λόγω της αναστολής ή του περιορισμού λειτουργίας υπηρεσιών που συνδέονται άρρηκτα με το δικηγορικό λειτούργημα, αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την ασφαλή άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και του περιορισμού της μετακίνησης των πολιτών, οι Δικηγόροι βρίσκονται οικονομικά έκθετοι και με τα γραφεία τους κλειστά.

Το δικηγορικό σώμα δεν έχει λάβει οποιαδήποτε οικονομική στήριξη από την ελληνική Πολιτεία μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάρτιο - Απρίλιο, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές εξαγγελίες.

Η μόνη οικονομική βοήθεια της Πολιτείας προς τους δικηγόρους ήταν η παροχή του ποσού των 600 ευρώ, η καταβολή του οποίου πραγματοποιήθηκε σχεδόν ενάμιση μήνα μετά το κλείσιμο των δικαστηρίων, σε αντικατάσταση της «τηλεκατάρτισης» και κατόπιν της κατάργησής της με κυβερνητική εντολή, οικονομική βοήθεια όμως, η οποία δεν έχει ακόμα χορηγηθεί στο σύνολο των δικαιούχων.

Όλα τα ως άνω, δε, συμβαίνουν την ίδια στιγμή που έτεροι επαγγελματικοί κλάδοι έλαβαν από την αρχή της κρίσης την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, γεγονός το οποίο μας προβληματίζει για τη δυσμενή αυτή μεταχείριση Δικηγόρων και επιστημόνων, οι οποίοι είναι γνωστό ότι πληττόμαστε βάναυσα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Για τον δικηγορικό κλάδο και τη Δικαιοσύνη η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς θα είναι ένας αγώνας μακράς διαρκείας, αφού για υγειονομικούς λόγους πρέπει να γίνει σταδιακά και με προσεκτικά βήματα, ενώ ακόμα και το πλήρες άνοιγμα των δικαστηρίων (σε μερικούς μήνες μάλλον από τώρα), δεν θα επιτρέψει για μεγάλο χρονικό διάστημα την επιστροφή Δικηγόρων και Ασκούμενων Δικηγόρων στην κανονικότητα, λαμβανομένης υπόψη της ήδη μακράς απουσίας κάθε δυνατότητας ασκήσεως της επαγγελματικής μας δραστηριότητας.

Δεδομένων των ανωτέρω, αλλά και της πρόσφατης, από 2/4/2020, από του βήματος της Βουλής δικής σας εξαγγελίας, η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για τον μήνα Μάιο στους Δικηγόρους και τους Ασκούμενους Δικηγόρους, είναι επιβεβλημένη και αναγκαία, αφού ο κλάδος μας, όπως και το σύνολο των επιστημόνων, βρίσκονται σε δυσμενέστατη θέση. Ειδικότερα, η στήριξη των Δικηγόρων με χαμηλά εισοδήματα, των νέων Δικηγόρων και των Ασκούμενων Δικηγόρων δεν πρέπει να παραγνωριστεί σε καμία περίπτωση, αφού αποτελούν ένα από τα πιο ευαίσθητα εργασιακά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας και χρήζουν της άμεσης προστασίας της Πολιτείας.

Παρακαλούμε για την παρέμβασή σας προκειμένου να εκδοθεί άμεσα η προβλεπόμενη κοινή υπουργική απόφαση για την χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μηνός Μαΐου, ύψους 800 ευρώ, στους Δικηγόρους και στους Ασκούμενους Δικηγόρους της χώρας, καθώς δεν αποτελεί μόνο ζήτημα επιβίωσης, αλλά παράλληλα αξιοπρέπειας ενός μέρους του επιστημονικού κόσμου της χώρας με διαχρονική προσφορά στη Δημοκρατία και τα κοινωνικά κεκτημένα.

Πηγή: eanda.gr
Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ