logo-print

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Κεντρικός άξονας της ελληνικής προεδρίας θα είναι η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εποχή της πανδημίας του COVID-19

13/05/2020

15/05/2020

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Την Παρασκευή, 15-05-2020, η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους επόμενους έξι μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τις 18-11-2020.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, στο επίκεντρο της ελληνικής προεδρίας θα βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την εποχή της πανδημίας. Έτσι, το κεντρικό θέμα αυτής τιτλοφορείται ως εξής: “Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας του COVID-19 - Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου".

Κατά το Υπουργείο Εξωτερικών, σε ένα πρώτο στάδιο, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, η ελληνική προεδρία θα διακρίνεται από έναν ψηφιακό χαρακτήρα (E- Chairmanship). Ως εκ τούτου, θα καταβληθεί προσπάθεια ούτως ώστε σε όλες τις δράσεις και τις εκδηλώσεις να υπάρχει διαδραστικότητα και ζωντανός διάλογος με την Κοινωνία των Πολιτών, αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας θα βρίσκονται και άλλες θεματικές ενότητες, όπως: Εκπαίδευση και Δημοκρατικός Πολιτισμός στη ψηφιακή εποχή, τα παιδιά ως ευάλωτα άτομα (παιδιά ενώπιον του κινδύνου της φτώχειας, θύματα βίας, εμπορίας, αναγκαστικής εργασίας, ασυνόδευτοι πρόσφυγες ανήλικοι) και το δικαίωμα των νέων γενεών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, σημειώνεται ότι κεντρικό γεγονός της ελληνικής προεδρίας θα είναι ο εορτασμός της επετείου συμπλήρωσης 70 ετών από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) στις 4 Νοεμβρίου.

Δήλωση

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος θα παραλάβει για λογαριασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης, την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών από τον Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας -ως χώρας ασκούσας επί του παρόντος την προεδρία-, David Zalkaliani, δήλωσε τα εξής: “Με την Προεδρία να είναι δυναμική και με το Συμβούλιο της Ευρώπης να αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό και εξετάζοντας τις δραματικές αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19 στην καθημερινή μας ζωή, συνειδητοποιούμε ότι για πρώτη φορά επιβάλλονται περιορισμοί τόσο ευρείας κλίμακας, σε καιρό ειρήνης, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θεμελιώδεις ελευθερίες, γεγονός που μας έκανε να αναθεωρήσουμε την στρατηγική και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας”.

Πρόσθεσε δε ότι “εδώ βρισκόμαστε για να κάνουμε ένα μεγάλο, ελεύθερο, ανοιχτό, δημοκρατικό διάλογο, βρισκόμαστε για να θέσουμε σημαντικά ερωτήματα που έχουν σχέση με τους δημοκρατικούς θεσμούς, με το κράτος δικαίου, με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μία περίοδο κρίσης, και σε μία περίοδο που η Ευρώπη βασανίζεται από αυτά τα ερωτήματα, όχι μόνο το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

send