logo-print

Υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στα πλημμελήματα ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

22/05/2020

24/05/2020

Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα καθιστά υποχρεωτική την παράσταση με δικηγόρο στις δίκες πλημμελημάτων, ζητά ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΣΘ αναφέρει:

Εν όψει της αναβάθμισης της σημασίας των πλημμελημάτων με τις διατάξεις του νέου ΠΚ και ΚΠοινΔ και της πραγματικής έκτισης της ποινής της φυλάκισης, λόγω κατάργησης της δυνατότητας μετατροπής της ποινής σε χρηματική και μη χορήγησης αναστολής αυτής σε μεγάλη κατηγορία πλημμελημάτων, καθώς και με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την αναμόρφωση του θεσμού της νομικής βοήθειας, ο Πρόεδρος του ΔΣΘ ζητά με τη συνημμένη επιστολή του προς την Ολομέλεια να αναδειχθεί η ανάγκη παράστασης του κατηγορούμενου με συνήγορο υπεράσπισης στα πλημμελήματα και να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που θα καθιστά υποχρεωτική την παράσταση με δικηγόρο στις σχετικές δίκες.

Η εν λόγω επιστολή κοινοποιήθηκε και σε όλους τους Βουλευτές Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενημερωθούν και να υποστηρίξουν το δίκαιο αυτό αίτημα.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή αναφέρεται ότι με τις διατάξεις του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα ίσχυε, κατά κανόνα, η μη έκτιση της ποινής της φυλάκισης.

Ειδικότερα, η εκτέλεση των ποινών, που επέβαλαν τα Δικαστήρια για πλημμελήματα, αντιμετωπιζόταν κυρίως είτε με αναστολή είτε με μετατροπή της ποινής φυλάκισης σε χρηματική ποινή. Η έκτιση της ποινής, επιφυλασσόταν μόνο σε εκείνους τους καταδικασθέντες για πλημμέλημα που, είτε δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα υα καταβάλούν σε χρήμα την μετατραπείσα χρηματική ποινή είτε τα δικαστήρια έκριναν με ειδική αιτιολογία ότι η έκτιση της ποινής ήταν απαραίτητη για την αποτροπή τέλεσης νέων αδικημάτων.

Με το καθεστώς τον νέον Ποινικού Κώδικα επήλθε πλήρης αλλαγή στα εν λόγω ζήτημα, καθώς αυστηροποιήθηκε η αντιμετώπιση που επιφυλάσσεται στην εκτέλεση των ποινών για τα πλημμελήματα.

Έτσι, πλέον, ο κατηγορούμενος για πλημμέλημα, απειλείται με εγκλεισμό τον σε κατάστημα κράτησης. Ειδικά, σε πλημμελήματα με επαπειλούμενες ποινές φυλάκισης 3 έως 5 έτη, δεν παρέχεται η δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής της ποινής ενώ προβλέπεται η μετατροπή της ποινής σε κοινωφελή εργασία, αφού πρώτα ο καταδικασθείς θα έχει εκτίσει πραγματικά ένα μέρος αυτής.

Από τα ανωτέρω αναφερόμενα, προκύπτει ότι με το νέα Ποινικό Κώδικα έχει αναβαθμιστεί η σημασία των πλημμελημάτων που εκδικάζονται ενώπιον των Δικαστηρίων, καθώς πλέον διακυβεύεται η ελευθερία τον κατηγορουμένου.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή στο dsth.gr 

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
send