logo-print

Ειρηνοδικείο Αθηνών: Πώς θα λειτουργήσει από Δευτέρα 1η Ιουνίου

31/05/2020

01/06/2020

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Σημαντική ανακοίνωση αναφορικά με τη λειτουργία του από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αθηνών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Το Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης του Ειρηνοδικείου Αθηνών με κύριο γνώμονα την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του δικαστηρίου, τη μεγαλύτερη δυνατή αποφυγή συγχρωτισμού και το γεγονός ότι δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Ειρηνοδικείο Αθηνών το 30% των υπαλλήλων λόγω αδειών ειδικού σκοπού και ειδικών αναρρωτικών αδειών, αποφάσισε για το χρονικό διάστημα από 01-06-2020 τα εξής:

1) Τα πινάκια και εκθέματα των δικασίμων κάθε ημέρας όλων των διαδικασιών πλην της νέα τακτικής (άρθρο 237 και 238 του ΚΠολΔ) από 1-6-2020 έως και 15-9-2020 θα κατανέμονται χρονικά εντός της αυτής ημέρας από τον αρμόδιο για την εκδίκαση των υποθέσεων των εγγεγραμμένων σε κάθε πινάκιο ή έκθεμα δικαστή και ο καταμερισμός αυτός με πρωτοβουλία του γραμματέα θα γνωστοποιείται καθημερινά και πάντως το αργότερο την προηγούμενη της δικασίμου εργάσιμη ημέρα στους διαδίκους ή πληρεξούσιους δικηγόρους τους με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στον οικείο δικηγορικό σύλλογο ή με ανάρτηση στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών των δικαστηρίων solon.gov.gr. Κατά την συζήτηση στα ακροατήρια που εκδικάζουν υποθέσεις θα προτάσσονται οι υποθέσεις του πινακίου ή εκθέματος για τις οποίες οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους με κοινή ανέκκλητη δήλωση έχουν διατυπώσει αίτημα αναβολής χωρίς παράστασή τους στο ακροατήριο, το οποίο (αίτημα) έχουν υποβάλει στην οικεία γραμματεία του Ειρηνοδικείου Αθηνών μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το αργότερο μέχρι τις 12.00 μ.μ. της προηγούμενης της δικασίμου εργάσιμης ημέρας, καθώς και αυτές για τις οποίες όλοι οι διάδικοι έχουν δηλώσει στην οικεία γραμματεία του δικαστηρίου ότι δεν επιθυμούν να εξετάσουν κατά τη συζήτηση των υποθέσεων τους μάρτυρα μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το αργότερο μέχρι τη δωδεκάτη ώρα της προηγούμενης της δικασίμου εργάσιμης ημέρας.

2) Για την κατάθεση αιτήσεων εκδόσεως διαταγών πληρωμής ή αποδόσεως μισθίου η προσέλευση των πληρεξουσίων δικηγόρων, έκαστος εκ των οποίων θα μπορεί να καταθέτει μέχρι δέκα (10) σχετικές αιτήσεις, θα πραγματοποιείται βάσει του τελευταίου ψηφίου του αριθμού μητρώου του οικείου δικηγορικού συλλόγου τους, στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, από ώρα 8.30 έως και 13.00, καθημερινά, ως εξής:

Τη Δευτέρα 1-6-2020, θα γίνεται δεκτή κατάθεση αιτήσεων από πληρεξούσιους δικηγόρους των οποίων ο αριθμός μητρώου έχει τελευταίο ψηφίο τους αριθμούς μηδέν (0) και ένα (1).

Την Τρίτη, 2-6-2020 με αριθμό μητρώου που έχει τελευταίο ψηφίο τους αριθμούς δύο (2) και τρία (3).

Την Τετάρτη, 3-6-2020 με αριθμό μητρώου που έχει τελευταίο ψηφίο τους αριθμούς τέσσερα (4) και πέντε (5).

Την Πέμπτη, 4-6-2020 με αριθμό μητρώου που έχει τελευταίο ψηφίο τους αριθμούς έξι (6) και επτά (7).

Την Παρασκευή, 5-6-2020 με αριθμό μητρώου που έχει τελευταίο ψηφίο τους αριθμούς οκτώ (8) και εννέα (9) και θα συνεχίζεται κατά τον ίδιο ως άνω τρόπο.

Η λήψη απογράφων διαταγών πληρωμής θα πραγματοποιείται βάσει του τελευταίου ψηφίου του αριθμού μητρώου του οικείου Συλλόγου στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι. Η προσέλευσή τους θα γίνεται κατά τις ημερομηνίες και με βάση τους αριθμούς μητρώου που αναφέρονται παραπάνω. Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι θα πρέπει να προσκομίζουν για το απόγραφο ένα μεγαρόσημο των 2 ευρώ.

3) Από 1-6-2020, ημέρα Δευτέρα, η κατάθεση αγωγών τακτικής διαδικασίας και ειδικών διαδικασιών, καθώς και δικογράφων ενδίκων μέσων, θα πραγματοποιείται από πληρεξούσιους δικηγόρους, έκαστος των οποίων θα δύναται να καταθέσει μέχρι ένα (1) δικόγραφο, βάσει του τελευταίου ψηφίου του αριθμού μητρώου του οικείου δικηγορικού συλλόγου τους, στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, από ώρα 8.30 έως 13.00, καθημερινά, ως εξής :

Τη Δευτέρα 1-6-2020, θα γίνεται δεκτή κατάθεση δικογράφων από πληρεξούσιους δικηγόρους των οποίων ο αριθμός μητρώου έχει τελευταίο ψηφίο τον αριθμό μηδέν (0), τροποποιώντας στο σημείο αυτό τη με αρ. ΕΠ.16/16.05.2020 Πράξη-Ανακοίνωσή μας.

Την Τρίτη, 2-6-2020 με αριθμό μητρώου που έχει τελευταίο ψηφίο τον αριθμό ένα (1).

Την Τετάρτη, 3-6-2020 με αριθμό μητρώου που έχει τελευταίο ψηφίο τον αριθμό δύο (2).

Την Πέμπτη, 4-6-2020 με αριθμό μητρώου που έχει τελευταίο ψηφίο τον αριθμό τρία (3).

Την Παρασκευή, 5-6-2020 με αριθμό μητρώου που έχει τελευταίο ψηφίο τον αριθμό τέσσερα (4)

Τη Δευτέρα, 8-6-2020, με αριθμό μητρώου που έχει τελευταίο ψηφίο τον αριθμό πέντε (5)

Την Τρίτη, 9-6-2020, με αριθμό μητρώου που έχει τελευταίο ψηφίο τον αριθμό έξι (6)

Την Τετάρτη, 10-6-2020, με αριθμό μητρώου που έχει τελευταίο ψηφίο τον αριθμό επτά (7)

Την Πέμπτη, 11-6-2020, με αριθμό μητρώου που έχει τελευταίο ψηφίο τον αριθμό οκτώ (8) και

Την Παρασκευή, 12-6-2020, με αριθμό μητρώου που έχει τελευταίο ψηφίο των αριθμό εννέα (9) και η κατάθεση θα εξακολουθήσει να πραγματοποιείται κατά τον ως άνω τρόπο μέχρις εκδόσεως νεότερης πράξης – ανακοίνωσής μας.

4) Αντίγραφα όλων των αποφάσεων (περίπου 4.500) που δημοσιεύτηκαν εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής μπορούν να παραλαμβάνονται μόνον ηλεκτρονικά από τους παρασταθέντες πληρεξούσιους δικηγόρους. Για τον ηλεκτρονικό τρόπο λήψης των ως άνω αποφάσεων θα ακολουθήσει ξεχωριστή πράξη μας την 1η-06-2020 για την οποία και θα ενημερωθούν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι με σχετική ανάρτηση.

Για όλες τις λοιπές αποφάσεις, οι παρασταθέντες πληρεξούσιοι δικηγόροι θα έχουν την δυνατότητα είτε ηλεκτρονικής λήψης τους (ο τρόπος ηλεκτρονικής λήψης θα γίνει γνωστός όπως αναφέρεται αμέσως πιο πάνω) είτε με φυσική παρουσία ως ακολούθως: Οι Πληρεξούσιοι δικηγόροι θα προσέρχονται στα αρμόδια τμήματα, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού μητρώου του οικείου δικηγορικού συλλόγου, στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, από 8.30 έως 13.00 καθημερινά ως εξής :

Την 1-6-2020, ημέρα Δευτέρα, θα προσέρχονται οι πληρεξούσιοι δικηγόροι με αριθμό μητρώου που έχουν τελευταία ψηφία του αριθμούς μηδέν (0) και ένα (1).

Στις 2-6-2020, ημέρα Τρίτη με αριθμό μητρώου που έχει τελευταίο ψηφίο τους αριθμούς δύο (2) και τρία (3).

Στις 3-6-2020, ημέρα Τετάρτη, με αριθμό μητρώου που έχει τελευταίο ψηφίο τους αριθμούς τέσσερα (4) και πέντε (5).

Στις 4-6-2020, ημέρα Πέμπτη, με αριθμό μητρώου που έχει τελευταίο ψηφίο τους αριθμούς έξι (6) και επτά (7).

Στις 5-6-2020, ημέρα Παρασκευή, με αριθμό μητρώου που έχει τελευταίο ψηφίο τους αριθμούς οκτώ (8) και εννέα (9) και θα εξακολουθεί η λήψη αντιγράφων με τον ίδιο τρόπο.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν αντίγραφα μέχρι δύο (2) αποφάσεων και ταυτόχρονα θα λαμβάνουν υποχρεωτικά και τα σχετικά τους έγγραφα.

5) Θα χορηγούνται αντίγραφα διαθηκών που έχουν δημοσιευτεί και μετά τις 6-3-2020, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας των ενδιαφερόμενων με το αρμόδιο τμήμα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι εν λόγω διαθήκες, που είχαν ματαιωθεί κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής, έχουν δημοσιευτεί και έχουν ολοκληρωθεί τα σχετικά πρακτικά.

6) Σχετικά με το κλείσιμο των φακέλων επί υποθέσεων ειδικών διαδικασιών, παλαιάς τακτικής, ασφαλιστικών μέτρων και εκούσιας δικαιοδοσίας, που συζητήθηκαν πριν την έναρξη της αναστολής και των οποίων η τριήμερη προθεσμία για την κατάθεση προσθήκης-αντίκρουσης συμπληρωνόταν μετά την έναρξη της αναστολής (9-3-2020), διευκρινίζεται ότι η προθεσμία αυτή (για κατάθεση προσθήκης-αντίκρουσης) για τις ως άνω υποθέσεις συμπληρώνεται μετά την πάροδο τόσων ημερών από τη λήξη της αναστολής (31-5-2020) όσων υπολείπονταν (για κλείσιμο φακέλων) κατά τον χρόνο έναρξης της αναστολής.

7) Όσον αφορά τη νέα τακτική διαδικασία ο χρόνος συμπλήρωσης της προθεσμίας κατά το άρθρο 237 ΚΠολΔ για την κατάθεση των προτάσεων και την προσκόμιση όλων των αποδεικτικών μέσων και εγγράφων, καθώς και ο χρόνος για κατάθεση προσθήκης-αντίκρουσης, που είχε ανασταλεί (από 9 Μαρτίου 2020 στο Ειρηνοδικείο Αθηνών λόγω του αιφνιδίου γεγονότος πυρκαγιάς), συνεχίζει από την 1η Ιουνίου 2020 μέχρι την συμπλήρωση τους, όπως ορίζει ο νόμος στο ανωτέρω άρθρο. Σημειώνεται ότι στις ως άνω προθεσμίες (για τη συμπλήρωσή τους) προστίθεται επιπλέον χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών προς διευκόλυνση των πληρεξούσιων δικηγόρων και διαδίκων π.χ. εάν η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων, κατά το άρθρο 237 ΚπολΔ, λήγει την 1-6-2020, σε αυτήν προστίθεται και προθεσμία άλλων τριάντα (30) ημερών, ήτοι 31 ημέρες (1 ημέρα + 30 ημέρες) συνολικά για το κλείσιμο του φακέλου. Έτσι, για την αποφυγή συνωστισμού η προσέλευση των πληρεξούσιων δικηγόρων από 1-6-2020 για κατάθεση προτάσεων και προσθήκης-αντίκρουσης της νέας τακτικής διαδικασίας, προτείνεται να γίνεται κατά προτεραιότητα με βάση τον χρόνο που συμπληρώνεται η οικεία προθεσμία.

8) Οι αιτήσεις εκουσίας δικαιοδοσίας θα προσδιορίζονται από τον Ειρηνοδίκη Υπηρεσίας, ο οποίος βρίσκεται καθημερινά στο γραφείο 81 στο ισόγειο του κτιρίου του Ειρηνοδικείου Αθηνών, από 8.30 μέχρι 15.00, καθημερινά, όπου και ο πληρεξούσιος δικηγόρος θα παραδίδει τον σχετικό φάκελο πλήρη, λαμβάνοντας ταυτόχρονα σχετικό αποδεικτικό παράδοσης του φακέλου.

Η προσέλευση των πληρεξουσίων δικηγόρων και η κατάθεση δικογράφων εκουσίας δικαιοδοσίας ανά ημέρα θα γίνεται με τον ίδιο ως άνω περιγραφόμενο στην παρούσα πράξη μας για τις λοιπές διαδικασίες τρόπο, ήτοι με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού μητρώου του Συλλόγου στον οποίο είναι εγγεγραμμένος έκαστος πληρεξούσιος δικηγόρος.

Η παραλαβή των επικυρωμένων αντιγράφων των δικογράφων θα γίνεται από το γραφείο της γραμματείας της εκούσιας δικαιοδοσίας του Ειρηνοδικείου την 4η εργάσιμη ημέρα από την παράδοση του φακέλου.

Θα κατατίθενται αιτήσεις για έκδοση κληρονομητηρίων και αιτήσεις που αφορούν σύσταση και τροποποίηση καταστατικών σωματείων στο αρμόδιο γραφείο.

Έκαστος προσερχόμενος για κατάθεση δεν θα μπορεί να παραδώσει πέραν των δύο φακέλων κατά την προσέλευσή του, τόσο για αιτήσεις εκούσιας δικαιοδοσίας όσο και για αιτήσεις που αφορούν κληρονομητήρια και σωματεία.

9) Η παραγγελία και παραλαβή απογράφων θα πραγματοποιείται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας-παραγγελίας με το αρμόδιο τμήμα, ανάλογα με το είδος της διαδικασίας που αφορά η απόφαση, για την οποία ζητείται η έκδοση απογράφου.

10) Όσον αφορά τις δηλώσεις τρίτων διευκρινίζεται ότι, όταν κατασχών είναι το Δημόσιο, τα πιστωτικά ιδρύματα, ενόψει του ότι τους παρέχεται σύμφωνα με το άρθρο 32 του ΚΕΔΕ η δυνατότητα, θα επιδίδουν τη δήλωση στον διευθυντή του Δημόσιου Ταμείου διά δικαστικού επιμελητή ή ηλεκτρονικά και δεν θα γίνεται προφορικά ενώπιον του Ειρηνοδίκη Υπηρεσίας του Ειρηνοδικείου Αθηνών, προς αποφυγή συγχρωτισμού για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό COVID-19. Όσον αφορά τις δηλώσεις του άρθρου 985 ΚΠολΔ, των οποίων είχε ανασταλεί η προθεσμία από τις 9-3-2020 έως και τις 31-5-2020, διευκρινίζεται ότι η προθεσμία της κατάθεσης δήλωσης τρίτου συμπληρώνεται κανονικά μετά τη λήξη της αναστολής (31-5-2020) με την πάροδο τόσων ημερών (από τη λήξη της αναστολής) όσων υπολείπονταν κατά τον χρόνο έναρξης της αναστολής. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός προτείνεται οι δηλώσεις (άρθρου 985 ΚπολΔ), των οποίων η προθεσμία των οκτώ (8) ημερών έληγε 9-3-2020 να κατατεθούν την 1η-6-2020, οι δηλώσεις που έληγαν στις 10-3-2020 να κατατεθούν την 2η-6-2020, αυτές που έληγαν στις 11-3-2020 την 3η-6-2020, αυτές που έληγαν στις 12-3-2020 την 4η-6-2020 και εν συνεχεία αυτές που ακολουθούν να πραγματοποιούνται διαδοχικά κατά τον ίδιο ως άνω τρόπο.

11) Όσον αφορά την έκδοση και παραλαβή πιστοποιητικών, διευκρινίζεται ότι θα χορηγούνται χωρίς φυσική παρουσία, μόνον ηλεκτρονικά, τα πιστοποιητικά περί μη δημοσίευσης διαθήκης, περί μη αποποίησης κληρονομίας, περί μη άσκησης ενδίκων μέσων και ανακοπών και περί μη ανάκλησης κληρονομητηρίου, τα οποία εκδίδονται μέσω του συστήματος www.solon.gov.gr. Τα υπόλοιπα πιστοποιητικά, για τα οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα να χορηγούνται ηλεκτρονικά, αυτά θα χορηγούνται με φυσική παρουσία από τα αρμόδια τμήματα.

11) Οι υποθέσεις που ματαιώθηκαν διαρκούσης της αναστολής, δηλαδή από 9-3-2020 μέχρι 31-5-2020, θα επαναπροσδιοριστούν οίκοθεν σε σύντομη κατά το δυνατό δικάσιμο και κατά χρονική προτεραιότητα, εντός των χρονικών διαστημάτων από 1-15 Ιουλίου 2020 και από 1-15 Σεπτεμβρίου 2020, κατά τον τρόπο που ορίζει ο νόμος

13) Η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής για τα συναινετικά διαζύγια μεταφέρεται από το γραφείο 186 του πρώτου ορόφου στη γραμματεία του διοικητικού, στο γραφείο 75 του ισογείου του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

14) Οι ένορκες βεβαιώσεις για τα διοικητικά δικαστήρια που ματαιώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής θα επαναπροσδιοριστούν με επιμέλεια των ενδιαφερομένων.

15) Προσωρινές διαταγές των άρθρων 691 Α και 781 ΚπολΔ, καθώς και προσωρινές διαταγές ή διατάξεις αποφάσεων επί αιτήσεων αναστολής της εκτέλεσης ή της εκτελεστότητας σε υποθέσεις κάθε φύσης και διαδικασίας, οι οποίες χορηγήθηκαν μέχρι τη ματαιωθείσα λόγω της αναστολής των δικών συζήτησης της σχετικής αίτησης ή ορίστηκε ότι ισχύουν υπό τον όρο διεξαγωγής της συζήτησης αυτής, λογίζονται αυτοδικαίως παραταθείσες μέχρι τη νέα δικάσιμο.

Το ως άνω Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης του Ειρηνοδικείου Αθηνών μερίμνησε, επίσης, για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία όλων των δικαστών, υπαλλήλων, δικηγόρων και κοινού και ειδικότερα : α) την ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προστασίας προσώπου, β) για τη διαθεσιμότητα αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος σε όλους τους χώρους του Ειρηνοδικείου , γ) την τήρηση 1,5 απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων, δ) τον καθορισμό ανώτατου ορίου εισερχομένων εντός των ακροατηρίων του Ειρηνοδικείου στα 20-25 άτομα με ευθύνη του δικάζοντος σε κάθε ακροατήριο δικαστού.

Τέλος, φρόντισε για την ύπαρξη πέντε (5) ιδιωτικών φυλάκων, οι οποίοι θα μεριμνούν για την τήρηση των αποστάσεων και την εν γένει κίνηση των εισερχομένων εντός του κτιρίου του Ειρηνοδικείου Αθηνών, και μερίμνησε για την οργάνωση όλων των τμημάτων του δικαστηρίου κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία του δικαστηρίου ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

 

Πηγή: dsa.gr
Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send