logo-print

Covid -19 και λειτουργία επιχειρήσεων: Επικαιροποιημένοι κανόνες τήρησης αποστάσεων και κυρώσεις (ΦΕΚ)

Κανόνες για ιδιωτικές επιχειρήσεις, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γυμναστήρια, παιδότοποι και οίκοι ανοχής

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ  B’ 2401/17.06.2020) η νέα Υπουργική Απόφαση για τους "Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19".

Μεταξύ άλλων, η απόφαση, η οποία ισχύει έως τις 28 Ιουνίου 2020, προβλέπει:

Κανόνες λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων

Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν έχει απαγορευθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών συγκεκριμένων αποστάσεων, όπως ορίζονται αναλυτικά στην απόφαση.

Στους χώρους γραφείων, διοικητικών και άλλων υπηρεσιών των ιδιωτικών επιχειρήσεων πάσης φύσεως που παραμένουν σε λειτουργία, τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμισι (1,5)μέτρου μεταξύ των εργαζομένων.

 Σε όλους τους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ΚΑΔ 56.30 απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρου παραμονής των πελατών.

Oι επιχειρήσεις των εγκαταστάσεων γυμναστικής/ 93.13 και των υπηρεσιών σωματικής ευεξίας (πιλάτες κ.λπ.)/96.04.10.00 οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες του Παραρτήματος I, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Οι επιχειρήσεις των υπηρεσιών ιερόδουλων/ 96.09.19.12 οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες του Παραρτήματος ΙΙ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας

Παραβάσεις κανόνων λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων-κυρώσεις

Στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις απαιτήσεις του άρθρου 1, επιβάλλεται,ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από χίλια (1.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.

 Στην περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες του άρθρου 1, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες του άρθρου 1, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Η απόφαση περιλαμβάνει επίσης αναλυτικές οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία γυμναστηρίων, οίκων ανοχής, μονάδων φιλοξανίας ηλικιωμένων, παιδότοπων και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση.

 

 

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
send