logo-print

Προϊόντα απομίμησης: Στα 15 δισ. ευρώ ετησίως η απώλεια δημοσίων εσόδων στην ΕΕ

Στην Ελλάδα η απώλεια εσόδων από πωλήσεις στον τομέα καλλυντικών και προϊόντων ατομικής περιποίησης ανέρχεται στα 319 εκατ. ευρώ

23/06/2020

24/06/2020

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21

Σύμφωνα με νέα 'Eκθεση (2020 Status Report on IPR Infringement) που δημοσίευσε το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) η οικονομική και κοινωνική ζημία που προκαλείται από την παραποίηση/απομίμηση προϊόντων και την πειρατεία στερεί έσοδα από τις κυβερνήσεις και ενδέχεται να υποστηρίζει σοβαρά εγκλήματα όπως η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την Έκθεση η απώλεια εσόδων για τα Κράτη Μέλη από την άμεση και έμμεση φορολογία καθώς τη μη καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τους παράνομους κατασκευαστές ανέρχεται σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επιπλέον, το EUIPO εκτιμά ότι κάθε χρόνο σημειώνονται στην ΕΕ απώλειες πωλήσεων ύψους 19 δισεκατομμυρίων EUR στον τομέα καλλυντικών και των προϊόντων ατομικής περιποίησης, στον τομέα των οίνων και των οινοπνευματωδών ποτών, στον φαρμακευτικό τομέα και στον τομέα των παιχνιδιών.

Τα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης δεν υποβάλλονται στους ίδιους αυστηρούς ελέγχους στους οποίους υποβάλλονται τα αυθεντικά προϊόντα προκειμένου να διασφαλισθεί ότι είναι ασφαλή προς κατανάλωση ή χρήση από ανθρώπους.

Ειδικότερα, η αξία των απωλειών σε πωλήσεις στον τομέα των καλλυντικών και των προϊόντων ατομικής περιποίησης σημείωσε αύξηση άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων EUR σε σύγκριση με την προηγούμενη σχετική ανάλυση που δημοσίευσε το EUIPO το 2019, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των υπό εξέταση τομέων.

Σχεδόν το 14,1 % των πωλήσεων του τομέα των καλλυντικών και των προϊόντων ατομικής περιποίησης (9,6 δισεκατομμύρια EUR) χάνεται σε ετήσια βάση σε ολόκληρη την ΕΕ λόγω της παρουσίας των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης.

Στην Ελλάδα, η αξία της απώλειας πωλήσεων στον συγκεκριμένο τομέα ανήλθε στο 25,8 %, ήτοι σε 319 εκατομμύρια EUR σε ετήσια βάση, καταγράφοντας αύξηση ύψους 85 εκατομμυρίων EUR σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση. Με βάση την ανάλυση του EUIPO, τα αναφερόμενα επικίνδυνα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης εκτιμάται ότι ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές.

Τα περισσότερα από τα εν λόγω προϊόντα απευθύνονταν σε παιδιά και ήταν είτε παιχνίδια είτε είδη παιδικής φροντίδας είτε παιδικά ρούχα. Έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού το EUIPO και η Ευρωπόλ αποκαλύπτει επίσης δεσμούς μεταξύ της παραποίησης/απομίμησης και άλλων σοβαρών εγκλημάτων. Από το 2016, οι φορείς επιβολής του νόμου σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν διεξαγάγει 29 μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις για την πάταξη της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας με στόχο οργανωμένες συμμορίες που εμπλέκονται και σε άλλα σοβαρά εγκλήματα, όπως η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση του EUIPO εδώ.

Πηγή: opi.gr
Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ