logo-print

Εφαρμογή της Σαρία στην Ελλάδα: Τι αποζημίωση θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στο πλαίσιο της καταδίκης της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

23/06/2020

24/06/2020

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Την απόφασή του για τη δίκαιη ικανοποίηση της προσφέυγουσας στο πλαίσιο της καταδίκης της Ελλάδας για την εφαρμογή του ισλαμικού δικαίου στην υπόθεση Molla Salli κατά Ελλάδος, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Υπενθυμίζεται πως στην κύρια απόφαση που εξέδωσε στις 19 Δεκεμβρίου 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), σε συνδυασμό με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου αριθ. 1 (προστασία της περιουσίας), θεωρώντας ότι η προσφεύγουσα (κα Molla Sali) υπέστη διαφορετική μεταχείριση λόγω της θρησκείας του συζύγου της.

Η υπόθεση αφορούσε στην εφαρμογή από τα ελληνικά δικαστήρια του ισλαμικού θρησκευτικού νόμου (Σαρία) σε μία κληρονομική διαμάχη μεταξύ Ελλήνων υπηκόων που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα, σε αντίθεση με τη βούληση του διαθέτη (ενός Έλληνα που ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα), ο οποίος είχε ορίσει με διαθήκη που καταρτίστηκε σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, τη σύζυγό του ως κληρονόμο του συνόλου της περιουσίας του.

Τα ελληνικά δικαστήρια έκριναν ότι η βούληση ήταν άνευ αντικειμένου, διότι το εφαρμοστέο στην υπόθεση δίκαιο ήταν το ισλαμικό κληρονομικό δίκαιο.

Αποφάνθηκαν δε ότι στην Ελλάδα, ο τελευταίος αυτός νόμος εφαρμόζεται ειδικά σε Έλληνες Μουσουλμάνους.

Στην αρχική του απόφαση το Δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί σχετικά με το ζήτημα της δίκαιης ικανοποίησης.

Στη σημερινή του απόφαση το ΕΔΔΑ:

- έκρινε ομόφωνα ότι, σε ό,τι αφορά την περιουσία του αποθανόντος που βρίσκεται στην Ελλάδα, το ελληνικό κράτος έπρεπε να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι η κα Molla Sali θα διατήρησει την κυριότητα της περιουσίας είχε κληρονομήσει από τον σύζυγό της , ή να αποκατασήσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της. Σε περίπτωση που δεν είχαν ληφθεί τέτοια μέτρα εντός ενός έτους, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στην κ. Molla Sali το ποσό των 41.103,36 ευρώ (ευρώ) ως αποζημίωση. Επιπλέον, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καταβάλει στην κα Molla Sali το ποσό των 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 5.828,33 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

- απέρριψε, κατά πλειοψηφία, το υπόλοιπο τμήμα του ισχυρισμού της προσφέυγουσας για δίκαιη ικανοποίηση. Όσον αφορά την περιουσία του αποθανόντος που βρίσκεται στην Τουρκία, το Δικαστήριο επανέλαβε ότι η αίτηση που οδήγησε στην κύρια απόφαση είχε κατατεθεί αποκλειστικά κατά της Ελλάδας και ότι το ζήτημα των επιπτώσεων της διαθήκης σε ακίνητο που βρίσκεται στην Τουρκία αποτέλεσε αντικείμενο διαδικασιών που ακόμη εκκρεμούν ενώπιον των τουρκικών δικαστηρίων. Επομένως, το εν λόγω ακίνητο δεν μπορούσε να αποτελέσει βάση για τυχόν αξιώσεις για δίκαιη ικανοποίηση έναντι του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο αυτών των διαδικασιών.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στο hudoc.echr.coe.int

Ανώνυμες Εταιρίες
Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση
send